Папа Франциск: Глава Церкви повинен вирізнятися братньою і батьківською любов’ю до єпископів, священиків та вірних
  • Чтв, 21/11/2013 - 17:46

«У Ваших особах бачу Ваші Церкви і бажаю, насамперед, запевнити свою близькість і молитви за стадо, яке Господь Ісус довірив кожному з вас», – цими словами Папа Франциск привітав Патріархів та Верховних Архиєпископів Східних Католицьких Церков під час спеціальної аудієнції, присвяченої становищу цих Церков. У зустрічі, яка відбулася у четвер, 21 листопада 2013 р., в Апостолькому палаці, взяв участь також Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

Святіший Отець зазначив, що це вперше він має нагоду провести таку зустріч з Отцями і Главами Східних Католицьких Церков, та побажав, щоб Святий Дух «підказав, чого ми повинні навчитися та що впровадити в життя, аби вірно служити Господеві, Його Церкві та всьому людству».

Папа пригадав слова свого попередника Бенедикта XVI, якими той у Апостольському Напоумленні «Ecclesia in Medio Oriente» описав постать Глави Церкви: ви, – сказав він, – «чуйні сторожі сопричастя та слуги церковної єдності», яка віднаходить свою повноту «у непохитній єдності з Єпископом Риму», закоріненій у ecclesiastica communio (церковному сопричасті), отриманому після обрання. А включення через сопричастя до Христового Тіла повинно сприяти усвідомленню обов’язку «зміцнювати єдність та солідарність».

Далі Вселенський Архиєрей представив критерії того, що є необхідним для того, щоб «свідчення було вірогідним». Для цього слід завжди шукати «праведності, побожності, віри, любові, терпеливості, лагідності». Це вимагає «поміркованого стилю життя за прикладом Христа», як також «невтомної ревності та братньої і батьківської милосердної любові», якої від Глави Церкви очікують єпископи, священики та вірні, особливо, коли живуть в умовах суспільного виключення. «Маю на увазі, насамперед, – сказав Святіший Отець, – наших священиків, потребуючих зрозуміння та підтримки, також і на особистому рівні. Вони мають право отримувати наш добрий приклад у речах, що стосуються Бога та кожної іншої церковної діяльності. Очікують від нас прозорості в управлінні майном та турботливого дбання про кожну потребу. А все те – у якнайпереконливішому застосуванні цієї синодальності, яка є характерною ознакою Церков Сходу», – наголосив Папа та побажав собі, Патріархам та Верховним Архиєпископам Божої допомоги та опіки Богородиці, щоб змогти здійснити це покликання, попросивши також молитися за нього.

А далі кожен з Глав Східних Католицьких Церков представив стан очолюваної ним церковної спільноти.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va