Папа Франциск: хрест – це знак Божої любові, а не прикраса
  • Птн, 07/04/2017 - 15:29

Хрест не є прикрасою, оздобленою дорогоцінним камінням, яку виставляють напоказ,  його не слід носити тільки як символ релігійної приналежності, але треба дивитися на нього як на знак Божої любові, розп’ятої заради нашого спасіння, наголосив Папа Франциск під час ранкової Святої Меси, відслуженої 4 квітня 2017 р., в резиденції «Святої Марти» у Ватикані. Святіший Отець запропонував учасникам богослуження зробити іспит совісті саме щодо хреста, щоб перевірити, як кожен з нас носить у повсякденному житті цей єдиний справжній «засіб спасіння». Звертаючись до євангельського читання того дня, а саме Євангелії від святого Івана (Ів 8,21-30), Його Святість вказав, що Ісус тричі попереджав фарисеїв, що вони помруть у своїх гріха, бо вони мали закрите серце і не зрозуміли Господньої таємниці. І це призвело до трагічних наслідків, зазначив Папа.

Розмовляючи з фарисеями, Христос мовив: «Коли вгору Чо­ловічого Си­на піднесете, тоді взна­є­те, що Су­щий я і що від се­бе не чи­ню нічого». Тут Господь проводить зв'язок між Своїм майбутнім розп'яттям і мідним змієм, якого євреї піднесли на жердині в пустелі, рятуючись від зміїної отрути: якщо вкушений дивився на мідного змія, то зцілявся. Святіший Отець зазначив пророчий зв'язок між змієм у пустелі і Христовим розп’яттям.За словами святого апостола Павла, Ісус став жертвою задля наших гріхів: Христос взяв на Себе всі гріхи людства, щоб усі ми, зранені ними, піднесли свій на Нього.

«Спасіння приходить лише через Господній Хрест і Христос воплотився заради цього . Немає спасіння в ідеях, у добрій волі, в бажанні бути хорошими... Єдине спасіння у розп'ятого Ісуса Христа, бо тільки Він, подібно до мідного змія в пустелі, зміг прийняти всю отруту гріха та нас зцілити. Але що для нас означає Господній Хрест? Це знак християн, християнський символ. Ми здійснюємо хресне знамення, але не завжди робимо це як слід, часто неуважно робимо знак святого хреста, нам не вистачає віри в розп'яття. Інші люди носять хрест як знак приналежності до християнства. Це прекрасно, але не можна зводити його лише до однієї емблеми, немов би значок улюбленої футбольної команди: це пам'ять про Того, Хто задля нас став жертвою за гріх».

Деякі люди, зазначив Папа Франциск, носять хрестик як біжутерію, інші ж прикрашають його дорогоцінними каменям, золотом, виставляють напоказ. Але хрест – це діючий знак спасіння. Хто не буде дивитися на нього так, як євреї в пустині дивилися на мідного змія, хто очима віри не побачить у ньому жертву Сина Чоловічого, той помре в своїх гріхах і не отримає спасіння, підкреслив Святіший Отець.

На завершення своєї проповіді Папа запропонував роздумати над таємницею Божої любові, розп’ятої на Хресті, і поставити собі запитання, що означає для кожного з нас носити нагрудний хрестик.