Папа Франциск: Християнин, який не молиться за правителів, не є добрим християнином
  • Пон, 16/09/2013 - 18:03

Про те, чим повинен відзначатися правитель та про обов’язки громадян-католиків у суспільно-політичному житті говорив Папа Франциск у проповіді, виголошеній у понеділок, 16 вересня 2013 р., під час ранкової Святої Меси. Спонукою для цього стала євангельська розповідь про сотника, який просив оздоровлення для свого слуги та заклик святого Павла з Послання до Тимотея молитися за правителів.

За словами Святішого Отця, той, хто управляє, «повинен любити свій народ», оскільки той, який не любить, той не може управляти. Найбільше, що він може – це «трохи наводити порядок, але не управляти». А згадуючи про царя Давида, який заступається за свій народ, прохаючи не карати його, а покласти всю провину на нього, Папа вказав на другу важливу чесноту правителя, якою є смирення.

«Неможливо правити без любові до народу і без покори! – наголосив проповідник. – Тому, кожен чоловік, кожна жінка, яка має прийняти служіння керувати, повинні поставити собі такі два запитання: “Чи люблю я свій народ, щоб краще йому служити? Чи маю смирення та прислухаюсь інших, чую відмінні думки, для того, щоб обрати найкращий шлях?”» Без цього, за словами Святішого Отця, правління цієї людини не буде добрим.

З іншого боку, святий Павло закликає підносити молитви за всіх, хто «при владі, щоб ми могли вести спокійне та мирне життя». Отож, громадяни не можуть не цікавитися політикою. «Ніхто з нас, – зауважив Папа, – не повинен казати: “Мене це не стосується, це вони керують...” Ні, я є відповідальним за їхнє управління і повинен робити усе для того, щоб вони правили добре». Святіший Отець пригадав, що соціальне вчення Церкви називає політику «однією з найвищих форм любові», адже вона є «служінням спільному добру», а тому ніхто не може «вмивати руки».

Проповідник зазначив, що існує звичка завжди говорити погано про правителів, пліткувати про те, що не йде добре. В телебаченні – критика, в газетах – критика, завжди все зле, завжди проти. Так, можливо правитель і є грішником, як ним був цар Давид, але я повинен співпрацювати з ним своєю думкою, зауваженням, словом, виправленням, адже всі ми відповідальні за спільне добро. За словами Папи, помиляється той, хто каже, що «добрий католик не повинен вмішуватися в політику». «Добрий католик, – наголосив він, – втручається в політику, роблячи все, що в його силах для того, щоб правитель міг добре правити. Але що є тим найкращим що можемо дати правителям? Молитва!» І якщо дії та особа правителя викликають радше осуд, то слід молитися, молитися за його навернення, за те, щоб він добре керував, любив свій народ, був смиренним. «Християнин, який не молиться за правителів, не є добрим християнином», – підсумував Святіший Отець.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va