Папа Франциск: християнин з покорою та лагідністю повинен завжди шукати шлях примирення
  • Птн, 24/01/2014 - 17:06

Нелегко налагодити діалог з людьми тоді, коли нас з ними розділяє образа, проте, християнин з покорою та лагідністю повинен завжди шукати шлях примирення, бо саме цього навчав Ісус Христос. Над цим запропонував роздумати Папа Франциск під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» 24 січня 2014 року. Свою проповідь Вселенський Архиєрей побудував на біблійному читання цього дня, де розповідається про суперечку між старозавітнім царем Саулом та Давидом.

Папа вказав на те, що існує два підходи до життя. Перший опирається на твердженні: «Зломлюся, але не зігнуся». Така постава зводить мури між людьми, аж до тієї міри, що особи починають ненавидіти одна одну. А другий, християнський погляд на життя, слідує за іншою ідеєю: «Зігнуся, хоча й не зломлюся». Натомість такий підхід будує мости порозуміння, навіть після суперечок і сварок. Але тут необхідною є покора.

Папа пригадав, що прочитаний під час Служби Божої біблійний уривок показує нам, що Давид мав можливість убити царя Саула, який був до нього ворожо наставлений, однак, він цього не зробив, а вибрав інший шлях, шлях зближення і порозуміння, «шлях діалогу для примирення». Святіший Отець пригадав, що для діалогу необхідна лагідність, не потрібно крику, а також потрібна покора. Для того, щоб бути покірним, лагідним, щоб стати усім для всіх потрібно проковтнути багато образ. Бо ж мир будується саме так: покорою, лагідністю та старанням завжди бачити у ближньому образ Бога.

Єпископ Риму наголосив, що діалогувати є складно, але дуже погано, коли, замість того, щоб зводити мости порозуміння, людина дозволяє собі на те, щоб зростала злоба до її супротивника. Християнин повинен подолувати ненависть покорою. Очевидно, непросто упокорятися перед іншим, але така покора і є зведенням мосту порозуміння з нашим супротивником. Прикладом у цьому є сам Ісус Христос, Який упокорився аж до смерті, вказуючи усім нам правильний шлях.

Папа закликав до того, щоб усі суперечки намагатись розв’язувати якнайшвидше, бо час будує щоразу вищі мури, подібно, як росте бур’ян, не даючи зростати пшениці. А коли такі мури виростають, то потім дуже важко примиритися. На думку Святішого Отця, не є проблемою, що у сім’ї, родині, спільноті іноді літають тарілки, проте, важливо якнайшвидше словом чи жестом зробити крок назустріч і старатись помиритися.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va