Папа Франциск: Християнство – не релігія ідей, це – свідчення!
  • Срд, 07/05/2014 - 11:31

Християнин, який не дає свідчення, стає безплідним. На це, коментуючи біблійну розповідь про мучеництво святого Стефана, звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у вівторок, 6 травня 2014 року. Він зазначив, що Церква не є «школою релігії», але Божим людом, який йде за Ісусом.

Смерть первомученика повторює смерть Учителя. Також і він, за словами проповідника, зустрівся «із заздрістю провідників народу», які намагалися його усунути. На його «поспішному» процесі свідчили лжесвідки. Стефан попереджував їх, вказуючи, що вони противляться Святому Духові, як про це говорив Ісус. Але «не маючи миру у своєму серці», ці люди були наповнені ненавистю, тому, почувши слова Стефана, сповнилися люті. Ненависть, посіяна в їхніх серцях дияволом, чинить з Христовим учнем те саме, що вчинила з Учителем під час страстей, але, з іншого боку, Ісус навчав Своїх послідовників, що їх ненавидітимуть. А свідчення Христа своїм життям є одним із євангельських Блаженств.

«Martirio-мучеництво, – пояснив Папа, – це грецьке слово, яке означає свідчення. Такими чином, можемо сказати, що дорога християнина веде слідами цього свідчення, слідами Ісуса, щоб свідчити про Нього, і нерідко це свідчення закінчується жертвуванням власного життя. Годі зрозуміти християнина, якщо він не є свідком, якщо він не свідчить. Ми не є релігією ідей, чистої теології, прекрасних речей та заповідей. Ні, ми є людом, який іде за Ісусом Христом та дає свідчення».

В Діяннях Апостолів читаємо, що після каменування святого Стефана, розпочалось велике переслідування проти Єрусалимської Церкви, яке, в свою чергу спричинилося до того, що християни розсіялися по всій Юдеї та Самарії, звіщаючи Євангеліє. Саме так, за словами Святішого Отця, розпочалася «місія Церкви». Адже багато людей, чуючи їх, наверталися. Так що один з Отців Церкви сказав: «Кров мучеників є насінням християн».

«Свідчення, як у щоденному життя, так і переносячи труднощі, а також і в переслідуваннях, у смерті, завжди є плідним, – вів далі Наступник святого Петра. – Церква є плідною, є матір’ю, коли свідчить Ісуса Христа. І навпаки, коли Церква замикається у собі, вважає себе, скажімо, «університетом релігії», з прекрасними ідеями, храмами, музеями та іншими чудовими речами, але не дає свідчення, то стає неплідною. І так само трапляється з християнином. Християнин, який не свідчить, залишається неплідним, не передає того життя, яке отримав від Ісуса Христа».

Папа зауважив, що святий Стефан був сповнений Святим Духом, тому що «без присутності в нас Святого Духа неможливо давати свідчення». У цьому контексті Святіший Отець заохотив, щоб у важкі хвилини, коли треба приймати рішення, молитися до Святого Духа. А також, в контексті сьогоднішніх роздумів, відповісти собі на запитання: «Яким є моє свідчення? Чи я є справжнім християнином – свідком Ісуса Христа?»

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va