Папа Франциск: Хто осуджує ближніх, той – лицемір, який ставить себе на місце Бога
  • Втр, 24/06/2014 - 00:06

Хто осуджує ближнього, помиляється й буде так само суджений. Єдиним суддею є Бог, а той, хто Ним суджений, може завжди розраховувати на захист з боку Ісуса. Про це Папа Франциск говорив під час проповіді, виголошеної на Святій Месі, яку він очолив у понеділок, 23 червня 2014 р., в каплиці резиденції «Дім святої Марти». Коментуючи відому євангельську притчу про скалку в оці брата та – колоду у власному, Святіший Отець зазначив, що людина, яка осуджує, «помиляється, заплутується та зазнає поразки», тому що «займає місце Бога, який є єдиним суддею».

Насамперед, проповідник зауважив, що той, хто осуджує ближнього, чинить це відразу, натомість, Господь Бог, судячи, затягує час. «Ось тому той, хто осуджує, помиляється, просто-на-просто, через те, що займає місце, яке йому не належить. Але не лише помиляється, а також заплутується», – сказав він, пояснюючи, що іноді ця «скалка» в оці ближнього опановує настільки, що людина «не може спати», переймаючись тим, як її витягнути. І тоді «не зауважує колоди, яку має», плутає цю скалку з колодою. Врешті, той хто осуджує, зазнає поразки, «тому що така сама мірка буде застосована щодо нього».

«Єдиним, хто судить є Бог і ті, кому Бог дає владу це чинити», – вів далі Папа, вказуючи на приклад Ісуса, який ми повинні наслідувати: «Ісус перед Отцем ніколи нікого не звинувачує! Навпаки, захищає! Він є першим захисником, а після Себе посилає другого – Святого Духа». Обвинувачем, натомість, як каже Біблія, є сатана. «Ісус, – додав Наступник святого Петра, – також судитиме, але наприкінці світу, а до того часу – заступається, захищає».

А той, хто любить осуджувати ближнього, той, за словами проповідника, наслідує «князя цього світу, який постійно ходить за людьми, щоб звинувачувати їх перед Небесним Отцем». Ми ж повинні просити благодаті наслідувати Ісуса, Який є «заступником, захисником, адвокатом». «Якщо бажаємо іти дорогою Ісуса, то замість обвинувачами ми повинні бути захисниками інших перед Отцем», – підсумував Папа, пояснюючи, що коли бачимо, як хтось чинить щось злого, то повинні молитися за цю людину, а не її осуджувати.