Папа Франциск і Блаженніший Святослав про Владику Степана Чміля
  • Втр, 21/10/2014 - 12:52

З нагоди відзначення 100-літнього ювілею від народження Владики Степана (Чміля), першого українського салезіянина св. Івана Боско, ми отримали надзвичайно важливі листи.

Подаємо текст (переклад) листів:

 

Шанованому братові
Владиці Ярославу Прирізу ЧНІ
Єпарху Самбірсько-Дрогобицькому українців

Я з радістю отримав вістку про святкування, які відбудуться у місті Судова Вишня з гарної нагоди сотої річниці від народження Слуги Божого Єпископа Степана Чміля. В період мого навчання я мав можливість познайомитися з цим священиком, першим українським салезіянином, який прибув до Буенос-Айреса в 1949 році та працював в Колегії “Wilfrid Baron de los Santos Angeles” у Рамос Мехія. Зазвичай, того року я прислуговував йому в щоденному служінні Св. Літургії і вже відтоді був вражений його любов'ю до служіння Божественної Літургії та його апостольським запалом, підтвердженням чого було його життя, цілковито посвячене Євангелію та улюбленому українському народу.

Бажаю, щоб його приклад був зерном нових покликань, стимулом до старань у формуванні молоді та поштовхом до євангелізації, щоб ціла Українська Греко-Католицька Церква, у мінливих соціальних умовах, могла бути вірною місії, яку їй довіряє Господь.

Запевняючи мою присутність, в духовній єдності, приєднуюсь до святкувань, які відбуваються у Судовій Вишні, сердечно уділяю Вам, шанований брате, та довіреній Вам пастві і всім присутнім вірним Апостольське Благословення як завдаток щедрих духовних благодатей.

З Ватикану, 15 вересня 2014                                                                                                                          ФРАНЦИСК

 

 

УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА
Верховний Архиєпископ Києво-Галицький

Київ, Вих. ВА 14/450
8 жовтня 2014 року Божого

Преосвященному владиці Ярославові,
Єпарху Самбірсько-Дрогобицькому,
та церковній громаді м. Судова Вишня

Преосвященний Владико Ярославе!

Через Вас прикликаю Господнє благословення на громаду міста Судова Вишня, котра сьогодні відзначає знаменну пату - 100 років від дня народження владики Степана (Чміля), дитячі роки якого минули саме тут.

Упродовж всього життєвого шляху світлої пам'яті о. Степан своїм служінням втілював ідеали християнської жертовності, смирення та пошуку єдності й миру. Як перший салезіанин східного обряду, він сприяв поширенню духовного досвіду св. Дона Боско серед українців. Як священнослужитель і проповідник, опікувався духовним життям греко-католиків в Італії та Аргентині. Отець Степан був вихователем Святішого Отця Франциска, залишивши в нього приємні і вдячні спомини. Як професор українського католицького університету, цей священик навчав студентів та зміцнював їхню духовну ідентичність у чужому середовищі. Блаженніший Патріарх Йосиф висвятив о. Степана на єпископа, хоч з огляду на історичні обставини це залишалося таємницею для багатьох аж до упокоєння останнього...

Сьогодні, коли Україна повертає з небуття імена багатьох своїх синів і дочок, які були незаслужено забуті, пам'ятаймо, шануймо та наслідуймо подвиг земного служіння владики Степана (Чміля). Заносімо наші молитви за його прославлення зі святими, щоб він покривав молитовним заступництвом свій народ і свою Батьківщину.

Щиро відданий у Христі-Господі

+СВЯТОСЛАВ