Папа Франциск і папа Бенедикт XVI про виклики у сфері прав людини
  • Птн, 16/11/2018 - 09:28

Напередодні восьмого вручення «Премії Ратцінґера» та в контексті 70-річчя Загальної Декларації прав людини, Ватиканська Фундація Йозефа Ратцінґера – Венедикта XVI проводить міжнародний симпозіум про права людини. Свої вітання учасникам надіслали Папа Франциск та його попередник

Слід не лише спогадувати річницю прийняття Загальної Декларації прав людини, але й замислитися над її здійсненням. Про це пише Папа Франциск у своєму вітанні, надісланому організаторам, доповідачам та учасниками міжнародного симпозіуму «Фундаментальні права та конфлікти між правами», організованого Ватиканською Фундацією Йозефа Ратцінґера – Венедикта XVI в співпраці з римським Вільним Університетом Внебовзятої Діви Марії (LUMSA).

Теми симпозіуму

Яким через 70 років після проголошення Загальної Декларації прав людини є підсумок їх здійснення в світі? Як Церква сьогодні відповідає на нові виклики, що стоять перед правами, такі як фундаменталізм, нові форми бідності та рабства? Хто є її співрозмовниками: держави, релігії і міжнародні інституції чи глобальне громадянське суспільство? Звідки народжуються фундаментальні права та як відповідати на загрозу помноження прав, що, парадоксально, може привести до знищення самої ж ідеї прав та людської гідності?

Ці фундаментальні питання розглядаються під час Міжнародного симпозіуму, що відбувається в осідку згаданого університету 15 та 16 листопада 2018 року. Його праці розподілені на чотири секції: генезис і значення ідеї релігійної свободи, світськість та природне право, народження та перетворення культури прав і свобод, помноження прав та загроза знищення ідеї права.

Побажання від Папи Франциска

У вітальному листі, надісланому на ім’я о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Голови Керівного Комітету Фундації Йозефа Ратцінґера – Венедикта XVI, Папа Франциск наголошує, що в той час, як наближається 70-та річниця прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Загальної Декларації прав людини, «варто не лише вшанувати пам’ять цієї історичної події, але й провести поглиблені роздуми щодо здійснення та розвитку бачення людських прав у сучасному світі».

Глава Католицької Церкви нагадує, що у своїй промові, виголошеній на початку року під час зустрічі з дипломатичним корпусом, присвяченій саме цій декларації, він звертав увагу на те, що вона має на меті «усунути стіни, які розділяють людський рід і сприяти цілісному людському розвиткові». Водночас, стверджувалося, що з бігом часу інтерпретація деяких прав поступово змінилася, включивши множинність так званих «нових прав», нерідко «протиставних між собою», відкриваючи серію проблем, які підважують саму ж ідею прав та їх підвалин.

Внесок Йозефа Ратцінґера

Папа Франциск зазначає, що його попередник Венедикт XVI «чітко усвідомлював нагальність цієї тематики для нашого часу», авторитетно виступаючи щодо цих питань «як мислитель і як пастир». І саме тому 20 років тому університет LUMSA надав йому почесний докторат з юриспруденції. Святіший Отець висловив побажання, аби цей симпозіум, «черпаючи натхнення з думки та навчання нашого дорогого вислуженого Папи», зміг причинитися до прояснення «суттєвої проблематики для захисту гідності людської особи та її цілісного розвитку».

Привітання від Венедикта XVI

Вітального листа на ім’я отця Ломбарді надіслав також і Венедикт XVI, назвавши ініціативу провести конференцію на таку тему «надзвичайно корисною». «Зокрема, мені здається важливим, що виразно йде мова про проблеми так званого “помноження прав” та ризик “знищення ідеї права”».

«Це актуальне та фундаментальне питання для захисту основ співжиття людського роду, що заслуговує на те, аби знову стати темою поглибленого і систематичного аналізу», – пише вислужений Папа, запевняючи доповідачів і учасників симпозіуму в своїй шані та молитовній близькості.

Ватиканська Фундація та «Премія Ратцінґера»

Відповідаючи на запити, висловлені численними вченими, створити структуру, завданням якої було б поширювати та досліджувати праці професора Йозефа Ратцінґера, Папа Венедикт XVI 1 березня 2010 р. створив «Ватиканську Фундацію Йозефа Ратцінґера – Венедикта XVI». Її завдання описані в 2 параграфі статуту, а саме: сприяти пізнаванню та вивченню богослов’я, організовувати та проводити конгреси високого наукового й культурного рівня, преміювати науковців, які відзначилися особливим заслугами.

Ця фундація встановила премію, яку в засобах комунікації називають «Нобелівською премією» з теології. Лауреатами восьмого вручення «Премії Ратцінґера», яке відбудеться в Апостольському палаці у Ватикані в суботу, 17 листопада, стали німецька католицька богослов Маріанне Шльоссер і всесвітньовідомий архітектор Маріо Ботта. Вже вдруге в історії цієї відзнаки її отримає жінка, що, за словами о. Ломбарді, є підтвердженням «кваліфікованого та зростаючого внеску жінок у сферу богословських наук».