Папа Франциск: ідолопоклонство і лицемірство проникають і в християнське життя
  • Срд, 16/10/2013 - 12:41

Ідолопоклонство і лицемірство проникають і в християнське життя. Папа застеріг від обох вад у своїй проповіді вранці 15 жовтня під час Літургії в каплиці Дому Св. Марти. Щоб не потрапити в пастку цих гріхів, сказав він, необхідно дотримуватися заповіді любові до Бога і до ближнього.

Спокуса стати апостолом власних ідей або поклонятися власному благополуччю, обговорювати тих, хто не відповідає якимось нормам, забуваючи про те, що новою заповіддю християнства є безумовна любов до ближнього, без жодних «якщо» і «але». Літургійні читання дня знову спонукали Папу Франциска до роздумів про пастки, яких чимало на шляху віри.

Папа почав з викриття гріха ідолопоклонства: "Вони, пізнавши Бога, − процитував він св. Павла, − не прославляли Його, як Бога", вважаючи за краще поклонятися "творінням замість Творця". Саме ідолопоклонство заглушає істину віри, "в якій виявляє себе праведність Божа", − підкреслив Папа:

"Але оскільки всі ми відчуваємо потребу поклонятися, − тому що носимо в собі образ Божий, − якщо ми не поклоняємося Богу, то поклоняємося творінням. І це перехід від віри до ідолопоклонства. Ідолопоклонники  немають жодної підстави для виправдання: вони, пізнавши Бога, не прославляли Його і не дякували Йому як Богу. Який же шлях ідолопоклонників? У Біблії про це говориться чітко: "осуєтились думками своїми, і запаморочилось нерозумне їхнє серце". Вони ставлять свій розум понад усе, вважають свої думки і справи істинними".

Дві тисячі років тому св. Павло критикував ідолопоклонників, які простягалися ниць перед птахами, чотириногими і плазунами. Папа Франциск, відповідаючи на можливі заперечення, що сьогодні ніхто не поклоняється статуям, підкреслив: ідолопоклонство знайшло багато інших форм і способів.

"І сьогодні є безліч ідолів, безліч ідолопоклонників, які вважають, що вони мають якусь мудрість. Є вони і серед нас, християн! Я не кажу про нехристиян, я поважаю їх свободу совісті, − але про тих, хто серед нас вважає себе мудрим, ніби він все знає... Вони збожеволіли, і славу нетлінного Бога змінили на подобу: власне «я», свої ідеї, свої зручності... Ідоли залишилися не тільки в історії, їх достатньо і сьогодні. Кожен з нас носить в душі якогось ідола. Давайте запитаємо себе перед Богом: якого ідола я приховую? Того, що займає місце Господа!"

Якщо св. Павло називає збожеволілими ідолопоклонників, то в сьогоднішньому уривку з Євангелія Ісус називає точно так само лицемірів, в особі фарисея, який обурюється тим, що Учитель не вмив руки перед обідом. "Ви, фарисеї, − відповідає Ісус, − чаші та посуд зовні очищаєте; а ваше нутро повне здирства та кривди". І додає: "Подавайте краще милостиню з того, що у вас є; тоді все буде у вас чисто":

"Ісус радить: не дивися на зовнішність, йти прямо до суті. Посуд є посудом, але важливіше те, що на ньому лежить: їжа. Але якщо ти пихатий, якщо ти кар'єрист, якщо ти амбітний, якщо ти завжди пишаєшся собою або тобі подобається хвалитися, тому що ти вважаєш себе досконалим, − дай милостиню, і це зцілить твоє лицемірство. Ось шлях, який вказує Господь: поклонятися Богу, любити Бога понад усе і любити ближнього. Це так легко і разом з тим так важко! Це можна робити тільки за допомогою благодаті. Попросимо про цю благодать".

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va