Папа Франциск: є люди, які прикидаються християнами
  • Чтв, 27/06/2013 - 20:33

Є люди, які «прикидаються християнами» і грішать надмірною поверхневістю чи зайвою суворістю, забуваючи, що правдивий християнин є людиною радості, що будує віру на скелі Христа – сказав Папа Франциск під час ранкової Літургії в каплиці Дому святої Марти.

Співслужив з Папою Архиєпископ Апаресіди у Бразилії, кардинал Раймундо Дамасцено, а також інші єпископи. На Літургії були присутні працівники ватиканської служби здоров'я.

Папа Франциск зазначив, що є люди, які переживають свою віру з сумом і суворістю, або інші – радісні, які не мають ані найменшого уявлення про християнську радість. Він наголосив, що обидва ці випадки будуються на словах, а не на «скелі» Христового Слова. Святіший Отець згадав сьогоднішнє Євангеліє (Мт. 7, 21-29), що розповідає про два будинки: один побудований на піску, а другий – на скелі.

«В історії Церкви маємо два класи християн: християни слів – тих «Господи, Господи, Господи», – а також християни дій в істині. Завжди була спокуса переживати християнство здалеку від скелі, якою є Христос. Єдиним, хто дає нам свободу сказати Богові: «Отче», є Ісус, тобто Скеля. Тільки Він нас підтримує у важкі хвилини. Як сказав Ісус: падає дощ, підіймаються потоки, зриваються вітри, але коли є скеля, це також і безпека, коли ж є слова, слова швидкоплинні, вони нічому не служать. Існує, однак, спокуса тих слів, християнства без Ісуса, християнства без Христа. Це було і відбувається у Церкві сьогодні: бути християнами без Христа», – сказав Святіший Отець.

На думку Папи, серед цих людських слів можна побачити християн гностичного типу, які замість любити скелю, люблять гарні слова, живуть, плаваючи на поверхні християнського життя. Існує ще один тип – «пелагіанський», статечний і гордовитий. Іншими словами, з одного боку, християнство «плинне», а з іншого боку, люди переконані, що аби бути християнином, треба постійно залишатися в жалобі, плутаючи рішучість з суворістю. Однак, на думку Святішого Отця, ці люди прикидаються християнами. Вони не знають, ким є Бог, Скеля, не мають християнської свободи і радості.

«Перші мають якісь поверхневі веселощі. Інші живуть у постійній жалобі, не знаючи, що таке християнська радість. Вони не можуть тішитися життям, яке Ісус дає нам, тому що не можуть з Ним говорити. Не відчувають, що вони побудовані на Ісусі, з тією твердістю, яку дає присутність Ісуса. Вони не тільки не мають радості: не мають також свободи. Вони є рабами поверхневості, цього поширеного життя, а інші є рабами суворості, вони не є вільними. В їхньому житті Святий Дух не знаходить місця. Це Святий Дух дає нам свободу! Господь закликає нас сьогодні будувати наше християнське життя на Ньому, на Скелі, на Тому, Хто дає нам свободу, Хто посилає нам Духа, Який робить так, що йдемо вперед з радістю, Його дорогою, згідно з Його пропозиціями», – сказав Папа Франциск.

За матеріалами: wiara.pl