Папа Франциск: Ісус для кожного християнина має обітницю та завдання
  • Чтв, 05/09/2013 - 18:50

Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 5 вересня 2013 р., Папа Франциск говорив про способи об’явлення Христа в житті християнина. Коментуючи євангельський уривок про чудесну риболовлю, він виокремив три аспекти: обітниця, яка втішає, прохання про великодушність та місія, яку слід сповнити. Петра, враженого несподіваним уловом, Ісус запевняє, що він стане «рибалкою людей», далі запрошує його залишити усе та йти за Ним і доручає йому місію. Святіший Отець зауважив, що Господь увійшов в життя апостолів через чудо, однак Він не завжди проходить біля нас чи всередині нас із чудом, але завжди дає відчути Свою присутність.

«Завжди, коли Господь входить у наше життя, коли проходить через наше серце, промовляє до тебе, до нас, із такою обітницею: Іди вперед, не бійся, тому що ти чинитимеш наступне... Це є запрошенням до місії, запрошенням іти за Ним. Але, коли відчуваємо цей другий момент, бачимо також, що у нашому житті є щось такого, що не йде, що слід виправити, тож із великодушністю залишаємо це», – зауважив Папа, додаючи, що також іноді й добрі речі, які є в нашому житті, залишаємо, щоб бути ближче до Ісуса, Який не закликає залишити все в якихось невідомих цілях. Він чітко пояснює мету, Він ніколи не каже: «Іди за мною!», не вказуючи на місію. «Ми йдемо Ісусовою дорогою для того, щоб щось робити», – наголосив проповідник.

А далі Святіший Отець пригадав, що ці три моменти – обітниця, прохання та місія – стосуються не лише активного життя, але також молитви. Молитва без Ісусового слова, без довіри й обітниці не є доброю молитвою. А також варто просити в Христа ласки бути готовими залишити щось що нам перешкоджає, а це приготовляє нас до місії, тому що не буває молитви, у якій Ісус не надихає щось чинити. «Справжньою християнською молитвою, – підсумував Папа Франциск, – є слухати Господа Бога, Його слова втіхи, миру й обітниці, мати відвагу скинути з себе щось, що заважає поспішно іти за Ним і прийняти місію. Це не означає, що пізніше не приходитимуть спокуси. Їх буде багато. І Петро тяжко згрішив, відрікшись Ісуса, але пізніше Господь його простив. Яків та Іван провинилися кар’єризмом, бажаючи вивищення, Господь і їм пробачив».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va