Папа Франциск: корупція схожа на наркотики
  • Втр, 20/09/2016 - 08:28

Корупція немов наркотики, якими не можна безкарно займатись і перестати, коли забажаєш. Вона починається з невеликого: чайових, хабарів... Але викликає також і залежність та сприяє злидням, експлуатації та стражданням. Про це попередив вірних Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 18 вересня 2016 р.

Промовляючи до десятків тисяч римлян та паломників, зібраних на площі святого Петра у Ватикані, Святіший Отець наголосив, що у недільній Євангелії Ісус запрошує призадуматись про два протилежні способи життя: світський та євангельський.

Папа вказав, що «Дух світу не є духом Ісуса. Сам Ісус пояснює це притчею про несправедливого й корумпованого управителя, якого Ісус похвалив, незважаючи на його нечесність (пор. Лк 16,1-13). Слід відразу уточнити, що цей управитель представлений не як зразок для наслідування, але як приклад спритності. Ця людина була звинувачена в поганому управлінні майном свого господаря і перед тим, як його виженуть, він спритно намагається здобути прихильність боржників, прощаючи їм частину боргу, щоб забезпечити собі майбутнє. Коментуючи його поведінку, Ісус зауважує: «Бо діти цього світу муд­­­­ріші, в їхньому роді, від дітей світ­­ла» (Лк 16, 8).  

Далі Його Святість сказав, що на таку світську спритність ми покликані відповісти християнською розторопністю, що є одним із дарів Святого Духа.

Йдеться про те, щоб відступити від духу та цінностей світу, які дуже до вподоби дияволу, щоб жити згідно з Євангелієм.

Папа наголосив, що світський дух проявляється корупцією, обманом, зловживанням владою і є помилково дорогою, дорогою гріха! Йти цією дорогою легко й зручно. І, навпаки, дух Євангелія вимагає серйозного й відповідального життя, але повного радості, позначеного чесністю, коректністю, пошаною до інших та їхньої гідності, вимагає почуття обов'язку. Саме в цьому полягає християнська розторопність!

«Життєвий шлях обов’язково приводить до необхідності зробити вибір між двома дорогами: між чесністю і зрадою, між егоїзмом і альтруїзмом, між добром і злом, – мовив Папа Франциск. – Неможливо хитатись між двома цими дорогами, бо вони засновані на різних і конфронтуючих логіках.

Цією настановою Ісус сьогодні закликає нас зробити чіткий вибір між Ним і духом світу, між логікою корупції, свавілля і жадібності та логікою чесності, лагідності і щедрості.  Корупція схожа на наркотики: дехто думає, що нею можна безкарно займатись і перестати, коли забажаєш. Вона починається з невеликого: чайові тут, хабар там... І так поступово корумпована людина втрачає власну свободу. Але корупція викликає також і залежність та сприяє злидням, експлуатації та стражданням.

Скільки ж то її жертв по світу! Скільки жертв розповсюдженої корупції! Натомість, коли стараємось йти за євангельською логікою цілісності, прозорості у намірах та поведінці, в братерстві, то стаємо будівничими справедливості й відкриваємо горизонти надії для людства. У безкорисливості й пожертвуванні себе братам, служимо справжньому управителю – Господу Богу», – закінчив Папа Франциск.