Папа Франциск: Кожен чоловік покликаний до батьківства, яке має різні способи здійснення
  • Срд, 26/06/2013 - 19:10

Про вимір «духовного батьківства» у священичому служінні говорив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у середу, 26 червня 2013 р., вранці, в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані. З Єпископом Риму співслужив кардинал Сальваторе Де Джіоржді, вислужений Архиєпископ Палермо, який святкує 60 років священства, а також священики, які його супроводжували.

За словами Святішого Отця, «прагнення батьківства» є глибоко вписане в кожному чоловікові, і священик, який живе в целібаті, не є винятком, однак, він переживає та скеровує ще бажання в особливий спосіб. «Коли чоловік не має цього бажання, то чогось бракує. Щось не в порядку. Всі ми, щоб бути, осягати повноту, щоб бути зрілими, мусимо відчувати радість батьківства. Також і ми, що в целібаті, – зауважив Папа. – Батьківство означає давати іншим життя, давати життя... В нашому випадку – це душпастирське, духовне батьківство: і це означає давати життя, ставати отцями».

Святіший Отець коментував перше читання, призначене на цей день, в якому розповідається про те, як Бог обіцяє вже старому Авраамові радість народження сина та потомство, численне «як зорі в небі». Як скріплення цього союзу, Авраам приніс жертву всепалення, яку мусів також захищати від хижих птахів. Проповідник зазначив, що ця картина його дуже зворушує, нагадуючи батька, який захищає своїх дітей, свою родину. «Батька, – сказав він, – який знає, що означає захищати дітей. І це ласка, якої ми, священики, повинні просити: бути отцями, бути батьками. Благодаті батьківства, душпастирського та духовного батьківства». За словами Папи, «не ставати отцем» є немовби прожити життя, яке не дійшло до мети, «зупинилося на півшляху». Однак, це ласка, якої слід просити, її дає Господь.

У цьому контексті Святіший Отець скерував привітальне та подячне слово до кардинала Де Джіорджі, який дожив до 60-річчя священства. «Я не знаю, що дорогий Сальваторе робив», – зауважив він, – «але я впевнений, що він був батьком». Підтвердженням цього проповідник назвав велику кількість священиків, які супроводжували ювілята, а звертаючись до них, зазначив, що «кожне добре дерево повинно приносити добрі плоди», а тому закликав їх не осоромити свого духовного батька. «Дякуймо Господеві за цей дар батьківства у Церкві, який переходить від батька до сина», – закликав Папа Франциск, побажавши присутнім багато радості в Господі Бозі.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va