Папа Франциск: Марнота – шлях до поганства, покора – дорога до віри
  • Птн, 14/02/2014 - 20:39

Віруючий може втратити свою віру через пристрасті та марноту, натомість поганин може стати віруючим завдяки покорі. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у четвер, 13 лютого 2014 р., коментуючи Євангельський уривок, що розповідає про зцілення дочки ханаанянки та читання зі Старого Завіту про гріхопадіння Соломона.

Зневірена жінка взиває до Христа, прохаючи допомоги, а Він пояснює їй, що прийшов до загублених овечок з дому Ізраїля, і вживає при цьому жорсткі слова: «Не добре брати хліб зі стола дітей та кидати щенятам». Святіший Отець зауважив, що ця жінка, яка «без сумніву, не закінчувала університетів», вміла відповісти з материнською любов’ю. Вона сказала: «Щенята їдять те, що падає зі столу, тож віддай мені ці крихти».

Вона не соромилась своєї віри і тому Ісус вчинив для неї чудо, а жінка, яка не побоялася виставити себе на сміх, викликати погане враження, наполягала і отримала здоров’я для дочки і з ним – дорогу від ідолопоклонства до живого Бога. «Це шлях людини доброї волі, яка шукає Бога та знаходить Його, – вів далі проповідник. – І Господь її благословить… Кожного дня у Церкві знаходяться овечки, які проходять цим шляхом».

Однак, як зауважив Папа, існує також «протилежний шлях», який бачимо на прикладі Соломона, що був «наймудрішим мужем на землі», мав «всесвітню славу», отримавши від Бога великі дари. Але він піддався пристрасті до жінок, мав багато наложниць-язичниць, які «звели його серце до слідування за чужими божками». «Його серце ослабло, ослабло настільки, що він втратив віру»,– відзначив Святіший Отець, додаючи, що можна знати напам’ять «Символ віри», але втратити саму віру.

На відміну від свого батька Давида, який також був грішником, але каявся, і Господь Йому прощав, Соломон піддався зіпсуттю серця через ідолопоклонство, тому що піддався марнославству, а до цього зіпсуття його привели пристрасті. Саме у серці, як зауважив Наступник святого Петра, втрачається віру. «Нехай же могутнє Боже слово оберігає нас на цій дорозі віри і не дозволить, щоб ми піддалися зіпсуттю, яке веде до ідолопоклонства», – побажав на завершення Папа.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va