Папа Франциск: ми не повинні боятися Господнього утішення, а, навпаки, повинні його просити та шукати
  • Втр, 10/12/2013 - 15:09

10 грудня 2013 року під час Служби Божої у каплиці Дому «Святої Марти» у Ватикані Вселенський Отець запропонував зібраним на богослуження роздумати над прочитаним уривком із 40 розділу старозавітної книги Пророка Ісаї, у якому йшла мова про утішення. Святіший Отець підкреслив, що ми не повинні боятися Господнього утішення, а, навпаки, повинні його просити та шукати. Єпископ Риму зазначив, що саме це «діло утішення» є настільки могутнім, що відновляє створіння; у такий спосіб Господь наново творить. Божий народ завжди надіявся на прихід Господа, який принесе людям утішення.

Йдеться про утішення, яке дозволяє нам відчути лагідність Господа Бога, Який, коли наближається до людини, то завжди відкриває їй двері, дає надію та мир. Утішення, тобто нове діяння Господа, характеризується двома вимірами: коли Господь наближається до людини, то дає їй надією, що є великим Божим даром, та відкриває їй двері. Папа підкреслив, що коли християнин забуває про надію, або втрачає її, то його життя не має сенсу, немов би він зупинився перед стіною. Але Господь нас потішає і завжди відновлює, знову приходить з надією і дає нам можливість йти вперед. І робить це з особливою близькість до кожної людини: «Як пастир Він буде пасти стадо Своє; агнців буде брати на руки і носити на грудях Своїх, і водити дійних» (Іс. 40, 11). Папа наголосив, що ця біблійна цитата показує нам Божу ніжність, якою Він утішає свій народ.

Бог, Який є Всемогутнім, не боїться ніжності. Він стає лагідним, стає дитиною, стає маленьким. Для Господа кожен із нас є дуже важливим, тому, як читаємо в Євангелії, Ісус дбав, щоб ніхто, навіть з тих найменших, не загинув, не був втрачений. Утішати, наближатися до людини, давати надію – це було головним ділом Ісуса Христа під час 40 днів після Його воскресіння з мертвих. А на закінчення Папа закликав молитися, щоб Господь дав нам ласку не боятися Господнього утішення, бути відкритими на Бога, просити утішення і його шукати, бо саме воно дасть нам надію і дозволить відчути ніжність Бога-Отця.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va