Папа Франциск: ми вибрали Ісуса, а не диявола
  • Пон, 15/02/2016 - 08:50

У неділю, 14 лютого 2016 року, Папа звершив Євхаристію в Екатепеці. Роздумував про спокуси Христа і християн, Боже ім`я та гідність людини. Повний текст проповіді.

Минулої середи ми почали літургійний період Посту, коли Церква закликає нас приготуватися святкувати урочистість Пасхи. Це особливий час, щоб згадати про дар нашого Хрещення, коли ми стали Божими  дітьми. Церква закликає нас відновити цей дар, який нам дала, щоб не залишити його в забутті, як щось що було в минулому або зачинене у якійсь  "скриньці спогадів". Піст – це добрий час відновити радість і надію, які дають нам відчути себе улюбленими синами і дочками Отця. Отця, Який чекає нас, щоб забрати наш одяг втоми, апатії, недовіри і так одягає нас з гідністю, так як тільки справжній батько або мати знають, як дати своїм дітям, які народжуються від ніжності та любові.

Наш Отець-це Отець великої родини, він наш Отець. Він знає, що має унікальну любов, але не знає як принести або підняти "лише дитину". Він є Бог дому, братерства, поламаного хліба і поділеного. Він є Бог - "наш Отець", не "мій Отець" або вітчим.

У кожному з нас таїться і живе мрія Бога що на кожну Пасху, на кожній Євхаристії ми святкуємо те, що ми можемо бути дітьми Бога. Це мрія, яку мали багато наших братів і сестер протягом всієї історії. Мрія засвідчена кров’ю багатьох мучеників, як віддавна так і сьогодні.

Піст це час навернення, щоденного досвідчення в нашому житті, як ця мрія постійно знаходиться під загрозою з боку батька брехні, того, хто хоче нас розділити, створюючи розділене і примхливе суспільство.

Суспільство небагатьох і для небагатьох. Як часто ми відчуваємо в нашому житті або у наших сім'ях, серед наших друзів або близьких, біль, що виникає  з нерозпізнання гідності, яку всі ми носимо всередині.

Скільки разів ми повинні плакати і каятися, тому що ми не розпізнали цю  гідність в інших. Скільки разів, і я кажу це з болем, – ми були сліпі і нечутливі перед неможливістю розпізнати свою гідність та інших людей. Великий піст це час, щоб переглянути наші почуття, дозволяючи нашим очам бути відкритими на численні несправедливості, які стоять у прямому протиріччі мрії і задуму Бога. Це час, щоб викрити три великі спокуси, які зношують і руйнують образ, що Бог хотів створити в нас.

Є три спокуси Христа... три спокуси для християнина, які прагнуть зруйнувати істину, до якої ми покликані.

Три спокуси, які намагаються витравити нас і розірвати нас.

Багатство: володіння благами, які є дані для всіх, використовуючи їх тільки для «мого народу». Тобто брати «хліб» створений працею інших, або навіть ціною їх життя. Це багатство, зі смаком болю, гіркоти і страждань. Це хліб, який зіпсовані родини або суспільство дають своїм дітям.  

Марнославство: прагнення престижу, що базується на постійному, невпинному виключенні тих, хто є «не такий як я». Марне карбування цих п’яти хвилин слави які не прощають «репутації» інших. «Робити дрова зі зрубаних дерев» торує шлях третій спокусі:

Гордість: вірніше ставлення себе на вищому рівні, ніж це є в дійсності, відчуваючи, що я не розділяю життя «простих смертних», і бути тим, хто молиться щодня: «Дякую Тобі, Господи, що Ти мене не зробив таким, як ті інші…».

Три спокуси Христа... три спокуси, з якими християнин стикається щодня. Три спокуси, які прагнуть витравити, знищити і згасити радість і свіжість Євангелія. Три спокуси які замикають нас в циклі руйнування і гріха.

І тому варто запитати себе: Чи ми свідомі цих спокус в нашому житті, в нас самих? Чи ми до них звикли у стилі нашого життя, де думаємо, що джерелом і життєвою силою є лише багатство?

Чи ми вважаємо, що турбота про інших, наша турбота і робота на хліб, для доброго імені та гідності інших є джерелом щастя і надії?

Ми вибрали Ісуса, а не диявола; хочемо йти Його слідами, знаємо, що це не легко. Знаємо, що значить бути спокушуваними грошима, славою і  владою. Тому Церква дає нам в дар цей період Посту, запрошує нас до навернення, пропонує, але з однією впевненістю: Він чекає нас і хоче зцілити наші серця від усього, що розриває нас. Він є Бог, Який має ім’я: Милосердя.

Його ім'я-це наше багатство, Його ім'я-це наша слава, Його ім'я-це наша сила; і в Його ім'я ще раз повторюємо, за псалом: «Боже мій, я надіюсь на Тебе» (91/90,2). Ми можемо повторити разом: "Боже мій, я надіюсь на Тебе".

Хай у цій Євхаристії Святий Дух відновлює в нас впевненість у тому, що Його ім'я - Милосердя, і дозволить нам досвідчити щодня, що «Євангелія наповнює серця і життя тих, які зустріли Ісуса», знаючи, що «з Христом і в Христі завжди знову народжується радість» (Evangelii gaudium, 1).