Папа Франциск: милосердя – стиль життя християнина
  • Чтв, 13/09/2018 - 15:59

У четвер, 13 вересня 2018 р., у проповіді під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» Вселенський Архиєрей пригадав, що християни не повинні жити «духом світу», але – «глупотою хреста»; а їхнім життєвим стилем є милосердя.

За словами Святішого Отця, бути християнином не є легко, але це вчиняє щасливим. Шлях, який нам вказує Небесний Отець, є дорогою милосердя та внутрішнього миру. У своїй проповіді, опираючись на біблійні читання, призначені на цей день, Папа Франциск ще раз пригадав головні ознаки християнського стилю життя. На переконання проповідника, Ісус Христос завжди вказує на те, яким повинно бути життя Його учня, зокрема, звіщаючи Блаженства та заохочуючи до діл милосердя.  

Йти проти логіки світу

В особливий спосіб євангельський уривок цього дня (Лк. 6,27-38) підкреслює чотири важливі деталі життя християнина: «Любіть ворогів ваших, добро чиніте тим, які вас ненавидять, благословляйте тих, які вас проклинають, моліться за тих, що вас зневажають». Християнин ніколи не повинен піддаватись спокусі осуджувати та обмовляти, бо така поведінка породжує непорозуміння та «війни», натомість, завжди слід знаходити час, аби молитись за людей, які нам неприємні чи завдають прикрості.

Єпископ Риму зазначив, що християнин, який не любить своїх ворогів, який не чинить добро тим, які його ненавидять, який не благословляє тих, які його проклинають, і який не молиться за тих, що його зневажають, тільки формально залишається християнином через прийняття Святого Таїнства Хрищення, однак, він не веде християнського стилю життя, живе як поганин, просякнутий духом світськості.  

Глупота хреста

Без сумніву, набагато простіше обмовити наших ворогів чи тих, які належать до іншої партії, але християнська логіка йде проти течії і слідує за «глупотою хреста». Остаточною ціллю християнина є осягнути поведінку Божих дітей. «Лише милосердні уподібнюються до Бога-Отця», – наголосив проповідник, пригадуючи при цьому слова Ісуса Христа: «Будьте милосердні, як і Отець Ваш милосердний». Таким повинен бути шлях християнина. І хоч він йде проти течії світу, але лише такий шлях вчиняє справжніми учнями Господа Ісуса.

Вселенський Архиєрей пригадав, що серед нас є Великий обвинувач, диявол, який завжди нас звинувачує перед Богом, намагаючись нас знищити. І коли ми входимо в логіку обвинувачень, обмов, прокльонів, чинення зла іншим, входимо в логіку того великого ворога всього людства.

Милосердя християнина

Людське життя коливається між двома запрошеннями: запрошенням Небесного Отця і запрошенням диявола, який спонукає нас звинувачувати інших, щоб їх знищити. Але в такий спосіб диявол нищить нас. Потрібно звинувачувати не когось іншого, а себе самого. Єдине обвинувачення, яке дозволене для християнина, – це звинуватити себе самого. А стосовно інших необхідно бути милосердними, адже, ми є дітьми милосердного Батька.