Папа Франциск: міра любові – це любити без міри
  • Суб, 27/08/2022 - 15:45
Зустрічаючись з учасниками Генеральної капітули Згромадження Дочок милосердя, Святіший Отець заохотив черниць до наслідування Христа, беручи приклад з Богородиці.

26 серпня 2022 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасниць Генеральної Капітули Згромадження Дочок милосердя, відомих як Каносіянки від імені своєї засновниці святої Магдалини Каносської. У своєму слові Святіший Отець поділився роздумами на тему Капітули – «Жінки Слова».

Приклад Богородиці – Жінки Слова

Папа Франциск навів приклад Пресвятої Богородиці як справжньої жінки Слова. «Вона – жінка Слова, Вона – учениця. Дивлячись на Неї, а також спілкуючись із Нею в молитві, ви завжди можете наново пізнати, що означає бути “жінками Слова”, що не має нічого спільного з “пліткуючими жінками”: будь ласка, не плутайте це, не змішуйте це, не має бути пліток між вами», – наголосив Святіший Отець. Він порадив простий засіб проти балакучості. «Якщо вам заманеться пліткувати про інших, прикусіть свій язик, щоб він добре спух, і ви не зможете говорити… Будь ласка, без пліток, це вбиває життя спільноти», – наголосив Папа Франциск.

Святіший Отець закликав наново повернутися до школи Діви Марії, знову зосередитися на Слові і бути жінками, «які люблять без міри». Він навів приказку, яка говорить, що міра любові – любити без міри. «Це здатність, яка походить від Святого Духа; вона походить не від нас, від наших зусиль; вона походить від Бога, Який завжди любить без міри. І завжди чекає нас: Божа терпеливість щодо нас зворушує нас. Подивіться, який Він терпеливий, цей Батько, якого ми маємо... Ця властивість бути безмірною притаманна Божій любові; однак ця любов, каже св. Павло, “влита в серця наші Святим Духом, що нам даний” (Рим 5,5). Отож, любити безмірно можна, якщо зробити місце для Духа та Його дії в нашому житті. І це є святістю», – зазначив Святіший Отець.

 

Святість життя, яка передбачає місію

Наступник апостола Петра зауважив, що тема Генеральної капітули Згромадження Каносіянок фактично говорить про зміну окреслення життя у святості. Він вказав, що це життя є в місії і для місії, саме сьогодні, на що вказує життя святої Магдалини Каносської. «Вона відчувала покликання цілковито віддатися Богові, але водночас відчувала, що має бути близькою до бідних. У цьому серці молодої жінки була ота подвійна потреба, ця подвійна приналежність: до Бога і до бідних, якими в її випадку були люди периферійних районів Верони», – зазначив Святіший Отець. Він додав, що життя святої Магдалини було «окреслене» Христовою святістю, на взір Марії, у конкретній місіонерській формі, продиктованій реальністю, в якій вона жила.

Спільнота та адорація – істотні виміри богопосвяченого життя

На завершення Папа Франциск побажав черницям пам’ятати про дві важливі речі: спільнотний вимір богопосвяченого життя та адорацію. «Спільнота, яка зберігає дрібні деталі любові, де члени піклуються одне про одного та зберігають відкритий і євангелізаційний простір, є місцем присутності Воскреслого, який освячує її згідно з задумом Отця» (Gaudete et exsultate 145), – зазначив Святіший Отець. Говорячи про адорацію, він вказав на досвід засновниці Згромадження Дочок милосердя, яка черпала апостольський поштовх від перебування на адорації в присутності Бога. «Ходіть на адорацію. Дозвольте Богу діяти», – заохотив Папа Франциск.