Папа Франциск місіонерам: Апостол – це свідок
  • Пон, 13/06/2022 - 18:01
Приймаючи на аудієнції учасників Генеральної Капітули Товариства Апостольського життя Місіонерів Африки, Святіший Отець виокремив важливі аспекти місії, яка є пророчим свідченням у богопосвяченому житті.

13 червня Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників Генеральної Капітули Товариства Апостольського життя Місіонери Африки. У своєму слові Святіший Отець відзначив дар вдячності та євангелізаційну діяльність, яка здійснюється членами Товариства у різник культурах.

Вдячність, яка дарує надію

На початку зустрічі Папа Франциск висловив жаль, що був змушений відкласти свою подорож до ДР Конго та Південного Судану. Він зазначив, що постарається в неділю, 3 липня, коли мав бути в Кіншасі, відслужити Месу з римською конголезькою громадою. «Чесно кажучи, в моєму віці не так легко вирушити на місію! Але ваші молитви і ваш приклад додають мені сміливості, і я впевнений, що зможу відвідати ці народи, які я ношу в своєму серці», – зазначив Святіший Отець. Він пригадав про 150-річний ювілей Товариства, який відзначався три роки тому та зауважив, що озиратися назад із вдячністю – ознака доброго духовного здоров’я. «Підтримуйте сповнену вдячності пам’ять про шлях, який Господь дав нам пройти. Це вдячність, яка підтримує полум’я надії. Той, хто не вміє дякувати Богові за дари, які Він посіяв на його дорозі, навіть якщо вона є важкою, а часом і болючою, той не має також і повного надії духа, відкритого на Божі несподіванки й уповаючого на Його провидіння», – сказав Папа Франциск.

 

Пророче свідчення місіонерської діяльності

Говорячи про місію як пророче свідчення, Святіший Отець наголосив на вірності власному корінню, власній харизмі богопосвяченого життя. «Змінюється світ, змінюється і Африка, але цей дар зберігає заряд сенсу та сили», – зазначив Папа Франциск. Він пригадав учасникам Генеральної капітули, що особливістю їхньої харизми є апостолят. У цьому контексті апостол Ісуса Христа точно не є тим, хто займається прозелітизмом, який не має нічого спільного з проголошенням Євангелія. Апостол Ісуса Христа «не є менеджером, вченим доповідачем, “чарівником” інформаційних технологій. Апостол – це свідок. Це ствердження справедливе завжди і скрізь у Церкві, але особливо стосується тих, хто, як ви, часто покликаний жити місією в контексті першої євангелізації або панівної ісламської релігії», – підкреслив Святіший Отець.

Свідчення через молитву та братерство

Папа Франциск зауважив, що свідчення у своїй суті означає молитву та братерство: «серце відкрите для Бога і серце відкрите для братів і сестер». У молитві, перш усього, важливо «перебувати у присутності Бога, дозволяючи Йому дивитися на себе кожен день, на адорації. Там ми черпаємо живильні соки, в тому “перебуванні в Ньому”, у Христі, що є умовою для того, щоб бути апостолами (пор. Йо 15,1-9). Це парадокс місії: ви можете піти, лише якщо залишитеся. Якщо ви не можете залишатися в Господі, ви не можете прямувати вперед», – зазначив Святіший Отець.

Папа Франциск вказав, що пророцтво є не тільки індивідуальною реальністю, а відзначається спільнотою, яка дає пророче свідчення. «Я думаю про ваші братства, які складаються з людей, що походять з багатьох країн, з різних культур. Це нелегко, це виклик, який можна прийняти, лише розраховуючи на допомогу Святого Духа. І тоді ця ваша маленька спільнота, яка живе в молитві та братерстві, покликана в свою чергу до діалогу з середовищем, в якому вона живе з народом, з місцевою культурою. У цих умовах, де, окрім бідності, часто відчувається невпевненість і нестабільність, ви послані жити приємною радістю євангелізування», – підкреслив Святіший Отець.