Папа Франциск: місія дипломатів – будувати культуру діалогу та миру
  • Чтв, 19/05/2016 - 19:18

«Ваша присутність тут сьогодні є промовистим посиланням на те, що, незважаючи на те, що наші національності, культури та віровизнання можуть бути різними, нас об’єднує та ж сама людська природа та спільна місія у дбанні про суспільство та сотворений світ», – промовив Папа Франциск, приймаючи 18 травня 2016 р. вірчі грамоти Надзвичайних та Повноважних Послів Сейшельських Островів, Таїланду, Естонії, Малаві, Замбії та Намібії, акредитованих при Святому Престолі.

Вселенський Архиєрей зазначив, що дипломатична місія послів сьогодні набрала особливого значення, адже у наш час багато людей страждають з приводу конфліктів і воєн, міграції й примусового переселення та невпевненості, викликаної економічною нестабільністю. Ці проблеми вимагають не лише того, щоб ми їх проаналізували та про них дискутували, але, щоб виявили конкретні знаки солідарності з нашими братами та сестрами, що перебувають у великій нужді.

Папа підкреслив, що це служіння солідарності буде ефективним лише тоді, коли наші зусилля будуть спрямовані на осягнення миру, в якому зможуть здійснюватись та бути гарантованими усі природні права кожної окремої людини та кожен інтегральний людський розвиток. Таке завдання вимагає, щоб ми дієво та скоординовано співпрацювали одні з одними, заохочуючи членів наших суспільств до того, щоб вони самі були будівничими миру, захисниками соціальної справедливості та справжньої пошани до нашого спільного дому. Здійснювати це завдання сьогодні є дедалі складніше, адже наш світ все більше та більше стає поділеним та поляризованим. Багато людей намагаються ізолювати себе перед суворістю дійсності. Вони бояться тероризму і та того, що зростаючі міграційні процеси могли б докорінно зміни їхню культуру, економічну стабільністю та стиль життя. Ми розуміємо ці побоювання і не можемо не звертати уваги на них, однак, їх слід розв’язувати мудро та із співчуттям, щоб права та потреби всіх були пошановані та підтримані. 

Святіший Отець наголосив, що дипломатія є добрим середником, за допомогою якого світ може почути голос тих, які терплять з причини насилля і вимушеної міграції, як також місцем пошуку виходів із критичної ситуації, спричиненої різними сучасними конфліктами. Зокрема, слід докласти зусилля для того, щоб позбавити доступу до зброї тих, що вдаються до насильства, як також покласти край торгівлі людьми та наркотиками, які часто є причиною насилля.

Глава Католицької Церкви зазначив, що сьогодення ставить перед дипломатами нові завдання: допомагати мігрантам і тим, які трудяться у цій сфері. «Ми покликані будувати культуру діалогу», – наголосив Папа Франциск, додаючи що лише у такий спосіб зможемо дивитись на іншу людину, як на гідного співрозмовника, якого слід вислухати, прийняти та належно доцінити. «У такий спосіб ми сприятимемо інтеграції, що шануватиме ідентичність мігрантів та захищатиме культуру спільноти, яка їх приймає, і, одночасно, збагачуватиме обидві сторони», – вказав Вселенський Архиєрей, ще раз наголошуючи на необхідності сприяти культурі діалогу та солідарності. «Я заохочую вас завжди бути посланцями надії та миру. В особливий спосіб думаю про тих християн та спільноти, що є у меншості та терплять переслідування за свою віру», – мовив Папа, вказуючи на те, що для Апостольської Столиці є честю за допомогою дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі, посилити заклик до діалогу та конструктивної співпраці.

Після чого Папа Франциск склав щирі побажання новим Надзвичайним та Повноважним Послам при Святому Престолі й уділив їм та їхнім родинам своє апостольське благословення.