Папа Франциск: Моліться за священиків і єпископів, щоб були справжніми слугами Божого люду
  • Срд, 15/05/2013 - 09:16

Моліться за священиків і єпископів, щоб вони не піддавалися спокусі грошолюбства та марнославства, але щоб були на служінні Божому людові, – з таким закликом Папа Франциск звернувся під час Святої Меси, яку він очолив вранці, 15 травня 2013 р., і в якій брала участь чергова група працівників Радіо Ватикану.

 

Святіший Отець коментував уривок з Діянь Апостолів, в якому розповідається про те, як святий Павло закликає «старших» Ефеської Церкви чувати над собою і над повіреним стадом, бути пастирями, уважними на «хижих вовків». За словами проповідника, це – «одна з найгарніших сторінок Нового Завіту», яка говорить про взаємини єпископа та народу, адже єпископи і священики призначені для служіння іншим, щоб оберігати та захищати люд, це взаємини «любові між Богом і пастирем та між пастирем і людом».

 

«Врешті-решт, – сказав Папа, – єпископ не є єпископом для себе, він – для людей; і священик не священиком є для себе самого, він – для людей: щоб служити, дбати про зростання, пасти люд, своє стадо, чи не так? Щоб захищати його від вовків». Ці взаємини єпископа і священика з людом мають «сакраментальний, екзистенціальний» характер. «Ми потребуємо ваших молитов», – сказав Святіший Отець, звертаючись до вірних, – «тому що також єпископ і священик може мати спокуси». Головними з них, як навчав святий Августин, є «багатство, що може перейти в жадібність, та марнославство». Тоді, замість пасти ввірене стадо, пастир його використовує.

 

Таким чином, коли «священик чи єпископ ганяється за грошима, люди його не люблять», і коли «стає на шлях марнославства, входить в дух кар’єризму, то чинить багато зла в Церкві, а врешті, стає смішним», хоч вважає, ніби є могутнім, однак «люди його не люблять». Тому Папа, заохотивши вірних перечитувати згаданий уривок з 20-го розділу Діянь Апостолів, закликав молитися за пастирів: «Перечитуйте цю прекрасну сторінку, а читаючи її, моліться, моліться за нас, єпископів, і за священиків. Ми дуже цього потребуємо, щоб залишатися вірними, щоб бути чоловіками, які чувають над стадом і над самими собою, дійсно чувають і мають серце, завжди звернене до свого стада».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va