Папа Франциск молився разом з жертвами зловживань з боку духовенства
  • Пон, 07/07/2014 - 17:30

У понеділок, 7 липня 2014 р., в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», Папа Франциск відслужив Святу Месу разом з шістьма особами, які свого часу постраждали від сексуальних домагань з боку представників духовенства. Вони прибули до Ватикану попереднього дня і Святіший Отець привітався з ними на вечері у «Домі святої Марти». Натомість, після Святої Меси і сніданку, провів з кожним та кожною з них окремі приватні розмови.

«Прошу прощення та плачу разом з вами». У цих словах Папи, сказаних під час проповіді, вміщено всю насиченість зворушливої зустрічі. На початку своєї призадуми Святіший Отець пригадав євангельську подію, коли святий Петро, який тричі зрікся Христа, зустрівся поглядом з Ісусом, коли Його виводили з допиту, та «гірко заплакав». За словами проповідника, сьогодні Церква дивиться в Ісусові очі в очах жертв зловживань, «просячи благодаті сліз». Вона також плаче через своїх синів, «які зрадили свою місію», посягнувши на невинних.

Папа зазначив, що йому відомо, що ці «рани є джерелом глибокого, часто невичерпного емотивного та духовного страждання, а навіть і відчаю». Існують родини, які пережили трагедію самогубства дорогої серцю особи. За його словами, ці гріхи проти неповнолітніх, вчинені представниками духовенства, «мають руйнівні наслідки для віри та надії на Бога», i дехто вхопився за віру, шукаючи порятунку, але для інших ця зрада стала причиною її руйнування. «Ваша присутність тут, – звернувся він до учасників Євхаристійної молитви, – говорить про чудо надії, яка переважає найгустішу темряву. Без сумніву, знаком Божого милосердя є той факт, що ми маємо сьогодні нагоду зустрітися, поклонитися Господеві та поглянути одні одним у вічі, шукаючи благодаті примирення».

З почуттям болю перед Богом та Його людом Святіший Отець попросив у жертв зловживань прощення за зазнані злочини. «Прошу прощення, – додав він, – також і за гріхи занедбання з боку провідників Церкви, які не дали належної відповіді на донесення про зловживання, подані родичами чи тими, хто постраждав». Адже це, за його словами, «додало страждань» жертвам та «спричинило небезпеку» для інших дітей.

У цьому контексті Глава Католицької Церкви наголосив: «У служінні Церкви немає місця для тих, хто чинить сексуальні зловживання, і я зобов’язуюся не толерувати шкоди, завданої неповнолітньому, ким би це не було, незалежно від його духовного стану». Тому, Папа закликав єпископів здійснювати своє пастирське служіння з якнайбільшим дбання про захист дітей, зокрема, й у тому, що стосується виховання майбутніх священиків, та попросив усіх допомогти виробленню у Церкві якнайкращих процедур для захисту неповнолітніх. «Ми повинні зробити все можливе, щоб запевнити, що ці гріхи у Церкві ніколи не повторяться», – сказав він.

«Ви, і всі, хто зазнав зловживання з боку членів духовенства, люблені Богом. Молюся за те, щоби все, що залишилося з тієї пітьми, яка вас діткнулася, було зцілене обіймами Дитяти Ісуса, і щоб на місце завданої вам шкоди увійшла віра та оновлена радість», – сказав Святіший Отець, подякувавши за цю зустріч та просячи про молитву, зокрема й за те, щоб він зміг зробити все можливе для того, що «не дозволити жодному вовкові дістатися до ввіреного йому стада».