Папа Франциск: На служінні справедливості та чесності – 200-річчя жандармерії Ватикану
  • Пон, 19/09/2016 - 11:15

Служіть справедливості та чесності, не дозвольте, щоб людей використовували та обдурювали. Такі наставлення дав Папа Франциск ватиканському Корпусу жандармерії під час Святої Меси в неділю 18 вересня 2016 р., відслуженої в базиліці святого Петра у Ватикані з нагоди 200-річчя його заснування.

Святіший Отець подякував за двісті років служіння, висловивши признання за служіння, яке захищає, яке прагне не тільки того, щоб усе йшло в правильному напрямку, але робить це з любов’ю, лагідністю, а навіть і ризикуючи власним життям.

У Державі-Місті Ватикан функції громадської безпеки, громадського порядку, а також судової поліції покладено на Корпус Ватиканської Жандармерії. Цей Корпус було засновано у 1816 році Папою Пієм VII. В ці дні Жандармерія святкує свій двохсотрічний ювілей.

З цієї нагоди Комендант Ватиканської Жандармерії Доменіко Джані дав інтерв’ю Ватиканському радіо, в якому він підкреслив, що всю двохсотрічну історію цієї установи можна звести до двох понять: вірність Папі і солідарність. Комендант Джані вказав на деякі історичні моменти, в яких Жандармерія виразно показувала вірність цим принципам.

Наприклад, під час чуми, яка спіткала Центральну Італію в кінці XVIII сторіччя, ватиканські поліцейські допомагали в перших рядах. Вони допомагали приймати людей також і під час Другої світової війни, коли Ватикан і містечко Кастель Гандольфо, що за Римом, були місцем притулку багатьох людей - в'язнів, дезертирів і євреїв. Також і в наші часи, під час землетрусу в Аквілі сім років тому, та під час останнього землетрусу в серпні цього року в Аматріче, Жандермерія надала велику допомогу. Відповідаючи на заклик Папи Франциска, Ватиканська поліція, у співпраці із Спільнотою Святого Егідія, допомагає також біженцям на острові Лесбос.

Комендант Доменіко Джані зазначив, що Корпус Ватиканської Жандармерії доклав чимало зусиль для того, щоб гарантувати безпеку паломників під час Року Милосердя. «Це рік розпочався з деякими переживаннями, - зазначив він, говорячи про небезпеки тероризму, - але все проходить добре, без жодних загроз. Але, звичайно, ми мусимо тримати все під наглядом.»

Доменіко Джані сказав, що для нього це святкування є нагодою зустрічі у колі родини і друзів для того, щоб подякувати одні одним за службу і подякувати також італійським колегам та всім іншим, які кожного дня допомагають Святому Престолові.