Папа Франциск на відкритті Синоду: варто відчувати себе частиною Церкви
  • Чтв, 04/10/2018 - 18:55

Варто мати Церкву нашою матір’ю, наголосив Папа відкриваючи перше засідання Синоду Єпископів про молодь, який триває у Ватикані до 28 жовтня 2018 р.

Плодом Синоду повинен стати не тільки Підсумковий документ, який читають одиниці, але критикує багато людей, а конкретні пастирські пропозиції на користь молоді, підкреслив Папа Франциск на відкритті першого засідання XV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів. 

Перед початком засідання Святіший Отець особисто привітався з кожним учасником Синоду, а зустріч розпочалась гімном до Святого Духа та спільною молитвою  вечірні.

Вступне слово виголосив Блаженніший Луїс-Рафаель кардинал Сако, Патріарх Вавилону, Глава Халдейської Католицької Церкви (Ірак), один із чотирьох делегованих президентів, які від імені Святішого Отця почергово головуватимуть під час засідань.

У своєму виступі Папа Франциск, насамперед, звернувся до всіх молодих людям із словами подяки, які багатьма способами виразили своє гаряче бажання відчувати себе частиною Церкви й діалогувати з нею; за їхнє прагнення бачити в Божій Церкві вчительку, домівку й родину, здатну, незважаючи на людські слабкості й труднощі, випромінювати та передавати незмінне послання Христа. «Варто триматись човна Церкви, який серед безжалісних штормів світу й далі пропонує всім притулок і гостинність. Варто прислухатись одні до одних; варто плисти проти течії і приєднатись до високих ідеалів: сім’ї, вірності, любові, віри, жертви, вічного життя».

Відвага говорити

Пригадуючи, що Синод – це момент взаємоподілу, Святіший Отець закликав учасників виступати з мужністю й прямотою, поєднуючи свободу, істину й любов.

Свобода змінити переконання

Наголошуючи, що Синод повинен бути «вправою в діалозі», він вказав, що першим плодом діалогу є відкритість кожного учасника на новизну, на зміну власної думки, завдяки почутому від інших. Щира й прозора критика є конструктивною та допомагає, чого не роблять непотрібні плітки, чутки, домисли або упередження.

Розпізнавання, щирість і слухання

Його Святість назвав Синод Єпископів «церковною вправою в розпізнаванні», підкреслюючи, що щирість у словах і відкритість у слуханні є фундаментальними. За його словами, розпізнавання не є «рекламним гаслом чи організаційною технікою», ані «модою цього понтифікату», а внутрішнім наставленням, що «вкорінене у вірі». Воно ґрунтується на переконанні, що Господь діє в історії світу, в життєвих подіях, у людях, яких зустрічаємо і які до нас говорять.

Церква в слуханні та в дорозі

Святіший Отець вказав, що Синод має можливість, завдання та обов’язок бути знаком у Церкві, яка насправді слухає, яка дозволяє, аби її запитували й робили виклики, яка не завжди має заздалегідь приготовану відповідь.

Долати упередження та стереотипи

Його Святість назвав визволення сердець і умів від упереджень та стереотипів першим кроком до діалогу. Коли думаємо, що вже знаємо, що думають та чого бажають інші, це не дозволяє нам серйозно їх вислухати.

Літні люди – це пульс цивілізації

Папа Франциск сказав, що похилі віком не повинні вважати молодь недосвідченою та недооцінювати її потенціал, а молоді люди, в свою чергу,  не повинні ставитись до старших, як до «речей  стародавніх, минулих та нудних». Похилі віком, на думку Святішого Отця, незважаючи на фізичну слабкість, завжди залишаються пам’яттю людства, корінням нашого суспільства, пульсом нашої цивілізації». Він наголосив, нехтувати «скарбом досвіду, який успадковує кожне покоління і передає нішому, є «актом самознищення».

Лихо клерикалізму

Святіший Отець закликав «рішуче боротись з лихом клерикалізму», коли священство розуміється як влада, а не як служіння. «Клерикалізм – це спотворення й джерело багатьох бід Церкви, за які ми повинні смиренно просити вибачення та створювати умови, щоб вони не повторились», – сказав він.

Розбудити серця й відродити надію

Папа Франциск висловив побажання, щоб Синод Єпископів пробудив серця, сприяв зустрічі між поколіннями, щоб завдяки йому зродились мрії, щоб він розбудив пророцтва та візію, щоб розквітла надія, прокинулось довір’я, були перев’язані рани, нав’язані стосунки, щоб ми вчились одні від одних, зігріваючи серця, просвічуючи уми, привертаючи рукам силу та надихаючи молодь на бачення світу, переповненого євангельською радістю.

Потім виступив кардинал Лоренцо Балдіссері, Генеральний Секретар Синоду Єпископів, який окремо подякував делегатам братніх християнських Церков та з’ясував процедури синодальних праць. А кардинал Сержо да Роша, Генеральний Доповідач Синоду Єпископів, присвятив свій виступ методології роботи Синоду.