Папа Франциск написав листа імаму Аль-Азхара
  • Суб, 21/09/2013 - 06:21

Папа Франциск направив послання Ахмеду Ель-Таїбу, Верховному імаму каїрського ісламського університету Аль-Азхар − головного культурно-освітнього закладу сунітського ісламу. Університет опублікував офіційну звістку про це на сторінках католицького інформаційного агентства «Fides», забезпечивши його коментарем про те, що Папське послання висловлює шану і повагу «до ісламу і мусульман», і закликає поглибити «порозуміння між християнами і мусульманами у всьому світі для творення миру і справедливості».

Приватний лист Папи Франциска Верховному імаму Аль-Азхара передав в минулий вівторок апостольський нунцій в Єгипті о. Жан-Поль Гобель. Разом з посланням було передано послання всьому ісламському світу − також підписане Святішим Отцем і приурочене до завершення Рамадану. Нещодавно це послання було опубліковано Папською радою з міжрелігійного діалогу.

Останнім часом діалог між Святим Престолом і Аль-Азхаром був перерваний за ініціативою цього ісламського університету, який порахував «неправомірним західним втручанням» заяву Папи Бенедикта XVI про необхідність захисту християн в Єгипті й на Близькому Сході. Папа виголосив її після нападу на коптський катедральний собор в Олександрії напередодні Нового 2011 року.

Зі свого боку, секретар Олександрійського католицького коптського Патріархату о. Хані Бакхум заявив агентству «Fides», що «лист Папи Франциска імаму Ель-Таїбу − це спосіб висловити почуття глибокої поваги і прихильності Католицької Церкви, Святішого Престолу і самого Папи до мусульман і особливо до Аль-Азхару, − найбільш представницької установи помірного ісламу сунітського напряму. Безсумнівно, з плином часу це послання допоможе подолати будь-які непорозуміння, а також відновити двосторонній діалог зі Святішим Престолом».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va