Папа Франциск: Наслідуйте приклад святого Антонія Падуанського
  • Чтв, 04/06/2020 - 11:36

Цього року Брати Менші Конвентуальні відзначають 800-річчя францисканського покликання святого Антонія Падуанського, що був не тільки одним з перших послідовників святого Франциска, але й забезпечив продовження його духовного шляху. З цієї нагоди до них з окремим листом звернувся Папа Франциск.

800 років тому Фернандо, молодий португальський священик, що належав до Чину Августиніянців, прийняв радикальне рішення, що змінило все його життя: піти слідами п’ятьох братів-францисканців, що загинули мученицькою смертю в Марокко. Тепер ми знаємо його як святого Антоніо з Падуї, з Ордену Братів Менших Конвентуальинх. Він отримав дозвіл залишити Августиніянський Орден і склав обіти у Францисканському, взявши нове ім’я Антоній, на честь святого Антонія Єгипетського.

З цієї нагоди Папа Франциск написав окремого листа до Головного Настоятеля Ордену, о. Карлоса Альберто Трователлі, висловлюючи сподівання, що ця річниця «викличе у францисканців та всіх, хто почитає святого Антонія в усьому світі, прагнення пережити такий самий святий неспокій, який провадив його дорогами світу, щоб словами та ділами свідчити Божу любов».

Святий Антоній – зразок для молоді

Святіший Отець вказав, що Антоній Падуанський є давнім святим, але, одночасно, і дуже сучасним, блискучим у своїх інтуїціях. Тому він може стати зразком для наслідування для сучасної молоді. «Приклад святого Антонія, – написав Папа, – який поділяв труднощі убогих, знедолених і сімей, а також його запал у захисті істини та справедливості, можуть стати заохотою до самовідданого служіння на знак братерства». Він сподівається, що молоді люди повторять слова святого Антонія: «Бачу мого Господа!» і вбачатимуть Бога в обличчі кожного брата й сестри, пропонуючи утішення, надію та можливість зустріти Христа й вкоренити в Ньому своє життя.

Шляхами святого Антонія

Папа Франциск пригадав як 1220 року в Коїмбрі, в Португалії, молодий уродженець Лісабону, що належав до Ордену Августиніянців, уже відомий проповідник і богослов, дізнався про мучеництво п’ятьох францисканців, вбитих в Марокко з ненависті до християнської віри й це стало спонукою змінити своє життя. Він залишив свою батьківщину й вирушив слідами цих мучеників, спочатку він прибув до Марокко, але звідти Боже Провидіння спрямувало його до Італії, де він зустрінувся з святим Франциском з Ассізі, став його послідовником, ревно й успішно проповідував Євангеліє та викладав богослов’я в Італії та Франції. Його життя відзначалось не тільки безперестанною проповідницькою діяльністю, але й великими чудами, про що свідчать численні рукописи. Наприкінці свого короткого життя він проповідував у Падуї, – а він прожив тільки 36 років, – і помер в Арчеллі, що тепер є передмістям Падуї. В цьому місті спочивають його святі мощі і, за словами Святішого Отця, «воно завжди пов’язане з його іменем».

Ювілейні святкування

Літургійний спомин святого Антонія буде відзначатись 13 червня і місто Падуя готується до цих святкувань дев’ятницями та молитовними чуваннями, які цього року присвячені лікарям, медсестрам, медичним та соціальним працівникам і волонтерам, фармацевтам та всім, хто стоїть на передовій надзвичайної коронавірусної пандемії, також особистим паломництвом вірних завдовжки 800 кілометрів на спогад 800-річчя його францисканського покликання, хоч деякі паломники вже подолали понад 3700 кілометрів.