Папа Франциск: Навіть найбільші трагедії не повинні вкидати у відчай того, хто вірує в Бога
  • Срд, 27/11/2013 - 10:56

Людина може вважати, що вона панує над проминаючою миттю, але лише Христос є володарем часу. На це звернув увагу Папа Франциск у своїй проповіді, виголошеній під час ранкової Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти», у вівторок, 26 листопада 2013 року, коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісус передвіщав події, які трапляться наприкінці світу.

Молитва та надія – дві поради, які прозвучали з вуст Святішого Отця, щоб зрозуміти перебіг теперішнього та приготуватися до кінця часів. Адже молитва, поєднана з чеснотою розпізнавання, допомагає зрозуміти життєві моменти та спрямовувати їх до Бога, а надія є немовби маяком, що видно здалека і який освітлює як остаточну пристань окремого життя, так і кінець часів. Ісус, пояснюючи учням те, що має трапитися, наголошує на тому, що навіть найбільші трагедії не повинні вкидати у відчай того, хто вірує в Бога.

«Християнин – це людина, яка вміє жити проминаючою миттю та вміє жити в часі. Мить – це те, що маємо тепер, але це не час, мить проминає! Ми можемо почуватися панами моменту, але вірити в те, що ми є панами часу – обманливо, тому що час не є нашим, час належить Богові. Мить є в наших руках і ми вільні розпорядитися нею», – зауважив Папа, посилаючись на Христовий заклик «не піддаватись обманливій миті», тому що прийдуть ті, які бажатимуть використати замішання, що представити себе Христом. Християнин, який є «людиною хвилини», повинен, за словами проповідника, мати ці дві чесноти: молитву та розпізнавання.

«Щоб знати справжні знаки, щоб знати дорогу, яку слід обрати в даний момент, – пояснив Святіший Отець, – необхідні дар розпізнавання та молитва, щоб добре це зробити. Однак, для того, щоб споглядати у час, паном якого є лише Господь Ісус Христос, нам не допоможе жодна людська чеснота. Чесноту, щоб вдивлятися у час, нам має дати, подарувати Господь: нею є надія!»

Папа підсумував, що християнин «вміє очікувати Господа у кожній хвилині, а коли йдеться про кінець часів – покладає на Бога всю свою надію».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va