Папа Франциск: Наївний той, хто вважає, що диявола не існує
  • Птн, 11/10/2013 - 18:59

Потрібно постійно остерігатися обману диявола, а наслідуючи Ісуса в боротьбі зі злом, не можна затримуватися «на півдорозі»: у цьому змаганні потрібно бути вірними  істині, - звернув увагу Папа Франциск 11 жовтня під час ранкової Євхаристії у Будинку св. Марти.

Папа зауважив, що протягом історії існували спроби обмежити значення особистості Ісуса, в кращому випадку до лікаря. Саме таке розуміння перекочувало в наші часи. Понтифік закликав не піддаватися обману про не існування диявола, відзначивши, що є сучасні коментатори Святого Письма, які говорять, що одержимі в часи Ісуса були всього лише психічно хворими. «Ми не маємо права спрощувати ці речі. (...) Існування диявола підтверджують перші сторінки Біблії. Біблія також завершується словами про присутність диявола, про перемогу Бога над дияволом», - сказав Святіший Отець.

Папа назвав наївними тих, хто говорить про не існування сатани, і зауважив, що Бог дає критерії, щоб «розглянути» присутність зла і йти «християнською дорогою через спокуси». Один із критеріїв - не затримуватись «на півдорозі», йдучи шляхом боротьби Ісуса зі злом. Христос прийшов, щоб знищити диявола, дати нам звільнення від рабства сатани, і це не перебільшення, зазначив Понтифік: йде боротьба за вічне спасіння. «Ми повинні завжди залишатися пильними, - сказав Папа, - захиститися від обману, боротися проти спокус зла».

Понтифік запросив кожного запитати себе: наскільки сильно він піклується про свою душу, свої почуття і думки, охороняє скарби благодаті, охороняє присутність Святого Духа в собі? «Якщо ти не бережеш це, прийде той, хто сильніший тебе», - застеріг Папа, маючи на увазі сатану.

Святий Отець підсумував роздуми трьома думками: це правда, що диявол існує і що Ісус бореться з ним; хто не з Ісусом, той проти Нього; потрібно бути пильним, адже диявол хитрий. Пильність має бути постійною, оскільки, одного разу відчужений, диявол повертається, і стан людини стає гірше попереднього.

Святіший Отець зазначив, що мета цих міркувань - не злякати слухачів, але сказати про те, що є насправді. «Це Євангеліє ! Це - не обман, це - слово Господа!» - підкреслив Папа і закликав просити Христа про благодать «серйозно ставитися до цих речей». «Ісус прийшов, щоб боротися за наше спасіння. Він переміг диявола! Давайте не будемо входити у відносини з дияволом, який спробує повернутися додому, щоб заволодіти нами», - сказав понтифік, закликавши постійно чувати і завжди бути з Ісусом.

Джерело: catholic-media.org