Папа Франциск: не бійтеся йти проти течії!
  • Птн, 07/06/2013 - 12:25

Святий Ігнатій Лойола, засновник Ордену Єзуїтів, казав, що першою річчю, якої ми повинні навчитися у школі, є великодушність, тож саме про цю чесноту говорив Папа Франциск, зустрічаючись у п’ятницю, 7 травня 2013 р., з учнями, колишніми учнями, випускниками та персоналом єзуїтських колегій Італії та Албанії. Важливим збігом Святіший Отець називає той факт, що зустріч відбувається в урочистість Пресвятої Ісусового Серця, набожність до якого займає важливе місце в єзуїтській духовності. Зважаючи на те, що приготований текст був, на його думку, занадто довгим, Папа прочитав тільки короткий підсумок, а цілу промову передав у письмовій формі.

 

На початку Святіший Отець, який також є єзуїтом, пригадує подію з життя святого Ігнатія, коли під час подорожі до Риму разом з першими послідовниками хтось запитав: «Що маємо відповісти, якщо запитають: хто ми?». Спонтанно зродилася відповідь: «Скажемо, що ми: Товариство Ісуса». «Це – зобов’язуюча назва, яка вказує на взаємини близької дружби, абсолютної любові до Ісуса, слідами якого вони бажали йти», – зауважив Папа, додаючи, що він згадав про це, тому що святий Ігнатій разом з друзями «зрозуміли, що Ісус навчав їх, як жити добре, як здійснити життя, сповнене глибоким сенсом, що даруватиме ентузіазм, радість і надію».

 

У цьому контексті Папа зазначає, що на запитання: «Чому ходимо до школи?», – можна почути різні відповіді, а святий Ігнатій казав, що «головним елементом, якого вчимося у школі – це бути великодушними. Великодушність – чеснота великого і малого». Це означає «мати велике серце, велич духа, мати великі ідеали, бажання чинити великі речі, щоб дати відповідь на те, чого Бог від нас просить, і саме тому добре виконувати щоденні справи». А тому у школі важливо не лише розвивати інтелектуальний рівень, але також загальнолюдський, такі чесноти, як чесність, пошана, вірність, наполегливість, свобода, служіння. Двом останнім Святіший Отець присвятив окрему думку.

 

«Насамперед, – звернувся він, – будьте вільними людьми», що не означає, «робити все, що заманеться», але «вміти задумуватися над тим, що робимо, вміти оцінити те, що є добрим, а що – злим», щоб «завжди вибирати добро». «І в цьому не бійтеся йти проти течії, навіть якщо це нелегко!» – закликав Папа, зазначаючи, що тоді людина не є безхребетною, а вміє відважно виходити назустріч життєвим викликам. Натомість, служіння, за його словами, вчить «не закриватися у собі самих, у своєму малому світі, але відкриватися на ближніх».

 

«Щоб бути великодушними з внутрішньою свободою та духом служіння, необхідне духовне формування», – вів далі Святіший Отець, закликавши учнів «дедалі більше любити Ісуса», Який «близький до кожного», знає, як допомогти і зрозуміти, додати відваги в важкі хвилини «і ніколи вас не залишить». А відкриваємо це в молитві, читанні Біблії, відчитуючи знаки Божої присутності в своєму житті.

 

Папа звертається з окремим словом до вихователів: єзуїтів, вчителів, шкільного персоналу та батьків: «Не втрачайте відваги перед обличчям труднощів, які представляє виклик виховання! Виховувати – це не ремесло, це наставлення, спосіб буття». Для цього слід бути поруч з підростаючим поколінням, супроводжувати етапи їхнього зростання. «Даруйте їм надію, – вів далі він, – оптимізм для мандрівки у світі. Вчіть їх бачити красу та добро створіння і людини, що завжди носить у собі відбиток Творця. Але, передовсім, своїм життям свідчіть те, що намагаєтесь передати... Без послідовності неможливо виховувати!»

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va