Папа Франциск: Не засмучуймо Святого Духа
  • Пон, 22/05/2017 - 13:10

Як Святий Дух промовляє до нас з пошаною та лагідністю, подібно і християни повинні так само діяти у світі. Про це Папа Франциск пригадав парафіянам храму святого П’єра Даміані в передмісті Римі Казаль-Берноккі, відвідуючи їх у неділю, 21 травня 2017 року.

Відвідини розпочалися із зустрічі з дітьми й підлітками, які подарували Святішому Отцеві альбом зі своїми малюнками й поставили йому кілька запитань: «Як ти відкрив своє священиче покликання? Яким спортом займався в дитинстві?». Але, насамперед: «Як наслідувати Ісуса? Як можемо допомогти Ісусові спасти світ?».

Саме з цього останнього Папа розпочав свій діалог з наймолодшими парафіянами, спонукуючи їх спільно шукати відповідь на нього, допомагаючи супровідними запитаннями: «Молитвою можемо допомогти Ісусові спасати світ?» – «Так!!!», – відповіли діти. «Добре, – додав Папа, – а шануючи людей? Також і тих, які нас не люблять?». Важливо вміти добре гратися, «тому що радість також допомагає Ісусові спасати світ».

Святіший Отець розповів, що в дитинстві грав футбол, але не відзначався добрими навиками в цьому, а найбільше часу присвятив відповіді на запитання про покликання. Він зазначив, що кожна людина має своє місце у світі й власну життєву дорогу, й більшість обирає життя в родині. «І дуже гарно, коли хтось обирає творить подружжя, обирає родинне життя. Це дійсно благодать», – сказав Папа, додаючи, що існує також інше покликання: «І одного дня, маючи 17 років, я відчув, що Господь Бог хоче, щоб я був священиком. І ось я ним став. Це відчуваємо у серці, подібно до того, як і любов».

Зворушливою була зустріч Папи бідними, які отримують допомогу від парафіяльного осередку «Карітас» та волонтерами, які їм служать. Роздумуючи над Ісусовою притчею про багача й Лазаря Святіший Отець заохотив молитися за тих, які мають надмір благ і забувають про те, що вони призначені для того, аби ними ділитися, а не якнайбільше нагромаджувати.

Зустрічаючись з родинами, в яких є новоохрищені діти, Наступник святого Петра підкреслив, що «діти – це найкращий дар, даний Богом» і запевнив, що молиться за батьків, аби вони «зуміли добре заопікуватися ними й вчинити їх щасливими». А спілкуючись із членами Неокатехуменальної дороги, яка присутня на цій парафії вже понад 30 років, Папа наголосив на важливості свідчення у щоденному житті, бо Церква «розвивається не завдяки прозелітизмові», але завдяки свідченню.

Висповідавши кількох парафіян, Єпископ Риму очолив Святу Месу, під час якої, коментуючи євангельське читання про обітницю Святого Духа, яку Ісус залишив Своїм апостолам, підкреслив, що Святий Дух, Утішитель і Заступник, є також і в кожному з нас. Ми отримали Його у Хрищенні й не повинні, як закликає святий Павло, «Його засмучувати».

«Слід усвідомити, що носимо в собі Самого Бога, Бога, Який супроводжує, підказує, що і як слід чинити. Того, Який допомагає не помилитися, не посковзнутися у спокусу. Заступника, Який обороняє від лукавого», – сказав Папа, підкреслюючи, що подібно до того, як Святий Дух промовляє до нас лагідно й з пошаною, так і християни повинні діяти у світі.

Диявол, натомість, бажає «послабити нас», нашіптуючи нам плітки, обмови, суперництво та взаємні протистояння. Така поведінка в громаді може віддалити тих, які перебувають у пошуках віри. «Просімо благодаті, – підсумував Святіший Отець, – берегти Святого Духа, Якого маємо в собі. Не засмучувати Його, аби наша поведінка перед всіма, християнами і нехристиянами, відзначалася лагідністю й пошаною, тому що Святий Дух саме так поводиться з нами».