Папа Франциск: нехай ніколи більше не буде війни!
  • Суб, 06/06/2015 - 21:34

«Мир є мрією Бога, Божим задумом для людства, для історії, разом з усім сотвореним світом», – роздуми над цією думкою запропонував Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси, яку він очолив на стадіоні міста Сараєво, столиці Боснії та Герцеговини, під час своєї одноденної Апостольської подорожі до цієї країни.

Проповідник наголосив, що цей задум миру, який Господь підготував для людства, завжди зустрічає опір з боку людини та з боку злого духа. Також і в наш час прагнення миру та зусилля, щоб його будувати, конфронтуються з фактом, що сьогодні у світі існує багато збройних конфліктів, що є немов третьою світовою війною «в частинах». Ми відчуваємо жахливий клімат війни. Є люди, які бажають створювати та свідомо підсилюють той клімат війни, зокрема ті, які створюють сутички між різними культурами та цивілізаціями та наживаються на війні задля продажі зброї. Однак, війна – це діти, жінки, похилі віком у таборах біженців, це вимушене переселення, це знищені доми, дороги, фабрики, це, перед усім, багато знищених людських життів. «Сьогодні, дорогі брати та сестри, з цього міста знову підіймається волання Божого народу та усіх чоловіків та жінок доброї волі: нехай ніколи більше не буде війни!» – мовив Святіший Отець, пригадуючи болючий досвід місцевого населення, яке на собі пережило страшні наслідки війни. 

Далі Вселенський Архиєрей зазначив, що у цьому кліматі війни, немов сонячне проміння, яке пробиває хмари, знову лунають слова Ісуса Христа з Євангелії: «Блаженні миротворці» (Мт. 5, 9). Цей заклик є завжди актуальним і стосується всіх поколінь. Папа наголосив, що Ісус не казав: «Блаженні проповідники миру», адже всі можуть звіщати мир, про нього проповідувати, та до нього закликати, часто навіть лицемірно, але каже: «Блаженні миротворці», тобто ті, які чинять мир, які сприяють мирові. «Блаженні ті, хто сіють мир своїми щоденними вчинками, своєю поведінкою та жестами служіння, братерства, діалогу та милосердя», – мовив далі Глава Католицької Церкви, додаючи, що саме такі, як навчає Спаситель, назвуться Божими дітьми. Будувати мир – це праця кожного дня, крок за кроком і без перепочинку.

А говорячи про те, у який спосіб будується мир, Папа звернувся до слів пророка Ісаї: «І ділом справедливості мир буде!» Ці слова стали відомим гаслом Папи Пія ХІІ: мир є ділом справедливості. Новий Завіт нас навчає, що сповненням справедливості є любити ближнього, як себе самих (див. Мт. 22, 39; Рм. 13, 9). Святіший Отець наголосив, що коли будемо жити за цією заповіддю любові, то ситуація у світі може змінитись, адже змінимось ми. Коли ми не дивитимемось на другу особу, на другий народ, як на ворога, але як на ближнього, як на себе самого, як на дітей нашого спільного Небесного Батька, то чинитимемо по-справедливості, тобто, згідно із Божою заповіддю любові.

Далі Вселенський Архиєрей пригадав слова апостола Павла про те, як слід будувати мир: «Вдягніться, отже, як вибрані Божі, у серце співчутливе, доброту, смиренність, лагідність, довготерпеливість, терплячи один одного і прощаючи одне одному взаємно, коли б хтось мав на кого скаргу. Так, як Господь простив вам, чиніть і ви так само». Ось такою повинна бути поведінка миротворців, тих, які будують мир у щоденному житті. Але проповідник теж закликав не піддаватись ілюзіям, мовляв мир залежить виключно від нас. Мир – це Божий дар, адже Господь вписує в нашому серці те, як слід поводитись, щоб бути справжніми будівничими миру. І лише примирившись із Господом Богом, людина може стати миротворцем, будівничим мирного співжиття. 

На закінчення Папа закликав вірних у молитві благати Господа, через заступництво Його Найсвятішої Матері, благодаті мати просте серце, бути терпеливими та боротись і трудитись за справедливість, бути милосердними, бути будівничими миру, тими, які сіють мир, а не війну та розбрат.