Папа Франциск: Нехай Святий Дух веде нас до єдності христян
  • Суб, 04/07/2015 - 16:45

Зустріччю з Папою Франциском на площі святого Петра у Ватикані, яка відбулась пополудні 3 липня і пройшла під гаслом «Шляхи єдності й миру. Голоси в молитві за сучасних мучеників і духовний екуменізм», розпочався 38-ий італійський Конгрес Руху Віднови у Святому Дусі.

На нього з’їхалось понад 30 тисяч членів цього Руху з усієї Італії, були присутні численні кардинали та єпископи Римської Курії, з Італії та з інших країн, ієрархи Східних католицьких Церков, як також численні представники інших християнських віровизнань.

Учасники зустрічі зустрінули Вселенського Архиєрея довгою стоячою овацією, поки він не проїхав площею святого Петра, вітаючи присутніх.  Папу привітав Сальваторе Мартінез, президент італійського руху Віднови у Святому Дусі.

«Нехай Святий Дух веде нас до єдності христян», – закликав Святіший Отець, підкреслюючи значення єдності для давання свідчення християнського життя в сучасному світі. Він наголосив, що екуменізм не є справою одиниць, а потребує спільного заанґажування, не оглядаючись на інших. Він згадав екуменізм праці, молитви, милосердя, а особливо крові, яку проливають сучасні мученики за віру.

За словами Папи Франциска, Віднова у Святому Дусі, не є Рухом у звичайному значенні цього слова, адже не має засновника, відзначається різними відмінними рисами, залежно від середовища, в якому діє. Цей Рух є ділом Святого Духа і завжди звіщає, що Ісус Христос – це Господь.

Учасникам Харизматичного Руху Італії Папа Франциск побажав, щоб вони відважно звіщали Добру Новину про Христа всьому світові, особливо убогим та маргіналізованим. «Нехай Господь супроводить вас у цій місії, – сказав Святіший Отець, – завжди з Біблією в руках чи Євангелією в кишені».

А у суботу 4 липня олімпійський стадіон у Римі, на якому крім футбольних матчів та спортивних подій відбуваються також і концерти найвідоміших виконавців, став свідком зовсім іншої події – піднесеної духовної зустрічі учасників Віднови у Святому Дусі.

Пригадаємо, що Віднова у Святому Дусі – рух в Католицькій Церкві, який виник після Другого Ватиканського Собору під натхненням протестантських харизматичних спільнот. Характерною рисою молитовних зустрічей є адорація, молитва прославлення, молитва іншими мовами, свідчення, спів, діалог. Харизматичний католицкий рух поширений у 204 країнах світу, серед яких і в Україні. В Італії цей церковний рух налічує понад 200 тисяч учасників – мирян, богопосвячених осіб та священиків – об’єднаних у понад 1900 групах та спільнотах. Він здійснює свою діяльність у єдності з Міжнародним Служінням Католицької Харизматичної Віднови – організацією Папського права, яка опікується католицькою харизматичною відновою в усьому світі.