Папа Франциск: неможливо бути християнами частково, за сумісництвом
  • Нед, 07/07/2013 - 23:18

Заклик не боятися нового, не боятися онови в житті Церкви пролунав у проповіді Папи під час останньої Літургії перед літньою паузою, вранці 6 липня, в каплиці Domus Sanctae Marthae.

Коментуючи Євангеліє дня (Мт. 9, 14-17), Папа привернув особливу увагу до духа онови, яким керувався Ісус: «Наприклад, Ісус говорив:"Закон дозволяє ненавидіти ворога, але Я кажу тобі молитися за ворогів, не ненавидь їх"». Припис, який застосовувався також стосовно того, що здавалося не надто справедливим. Наприклад, як розповідається в євангельському уривку щодо посту. «Ісус радив постити, але з певною свободою. Справді, деякі з учнів Івана запитували: чому ми постимо, а Твої учні не роблять цього?». Справа в тому, що «вчення про закон стає багатшим з Ісусом, оновлюється. Ісус робить новим все суще». «Сам Ісус говорить про це так, ніби Його покликанням було оновлювати все. І Він проповідував Царство Боже. Це оновлення, справжнє оновлення. І це оновлення, насамперед повинно відбуватися в наших серцях».

Тим, хто думає, що християнське життя полягає лише у виконанні низки приписів, Папа Франциск нагадав, що «бути християнином означає бути оновленим Ісусом у нове життя». Щоб бути хорошим християнином, сказав Папа, «недостатньо говорити: "щонеділі з 11-ої до полудня я йду на Літургію, і роблю те і те", ніби це якесь колекціонування. Християнське життя – це не колаж з речей. Це гармонійне ціле, справа Святого Духа. Він оновлює все. Оновлює наші серця, наше життя і дає нас жити по-іншому, більш повним життям. «Неможливо бути християнами частково, за сумісництвом, – сказав Папа. – Це не добре. Ми повинні бути ними повністю, весь наш час».

Бути християнином «значить розвивати бурхливу діяльність, – повторив Єпископ Риму. – Це означає давати Святому Духу оновлювати нас. Або, використовуючи слова Ісуса, це означає стати новим вином. Новизна Євангелія – ​​це новизна в самому законі, вписаному в історію спасіння». І ця новизна діє не тільки в нас, а й "оновлює структури". Ось чому Ісус говорить: «для молодого вина потрібні міхи нові». У християнському житті, а також у житті Церкви, є застарілі структури. Необхідно оновити їх. Церква завжди була уважна до діалогу з культурами», і намагається оновити себе, щоб задовольнити різні вимоги, продиктовані оточенням, часом і людьми. Це робота, яку «Церква завжди робила, з першого моменту. Згадаймо першу богословську боротьбу: для того, щоб стати християнином, потрібно дотримуватися всіх юдейських практик чи ні? Ні, було сказано, ні».

Навіть язичники можуть прийти в Церкву і хреститися, – сказав Папа. – Церква завжди йде далі  дозволяючи Святому Духу оновлювати її структури. І Він навчав нас «не боятися новизни Євангелія, не боятися новизни, яку Святий Дух виробляє в нас, не боятися оновлення структур. Церква вільна. Її веде Святий Дух. Саме цьому вчить нас сьогодні Ісус в Євангелії: свободі, необхідної для того, щоб завжди знаходити новизну Євангелія в нашому житті, а також в структурах. Свободі вибирати нові міхи для цієї новизни. Християни – це вільні чоловіки і жінки, з цією свободою Ісуса Христа. Не раби звичок або структур».

Цю новизну нам завжди несе Святий Дух, – сказав Папа. Нагадавши день П'ятидесятниці, він наголосив на присутності Марії серед апостолів: «Там, де є мати, діти почуваються у безпеці».

Закінчуючи проповідь, Єпископ Риму закликав просити «благодаті, не боятися новизни Євангелія, не боятися оновлення, яке несе з Собою Святий Дух, не боятися руйнувати застарілі структури, які сковують нас. І якщо ми боїмося, то повинні пам'ятати, що з нами є Мати». Як роблять діти, ховаючись в обіймах мами, так і ми, «коли боїмося, повинні йти до Неї. І Вона, як співається в стародавньому антифоні, «береже нас Своїм покровом, Своїм Материнським заступництвом».

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va