Папа Франциск: непослідовний християнин дає згіршення іншим людям, а це, у свою чергу, вбиває
  • Чтв, 27/02/2014 - 18:26

Непослідовний християнин дає згіршення іншим людям, а це, у свою чергу, вбиває. Це була провідна думка проповіді Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» 27 лютого 2014 року.

Своє повчання він нав’язав до одного уділення Святого Таїнства Миропомазання під час цієї Служи Божої. Святіший Отець зазначив: «Хто отримує Святе Таїнство Миропомазання (в латинському обряді це Святе Таїнство уділяють окремо від Таїнства Хрищення) виявляє своє бажання бути християнином, а це означає свідчити Ісуса Христа… думати по-християнськи, відчувати по-християнськи і діяти по-християнськи. І це є послідовністю християнського життя». Хтось може казати, що він вірить, але якщо в своєму житті він не думає по-християнськи, чи не відчуває по-християнськи, чи не діє по-християнськи, то він насправді не є християнином. Папа наголосив, що християни, які зазвичай живуть в непослідовності, чинять багато зла. Свою думку він підсилив повчанням святого апостола Якова, що було прочитане цього дня, у якому він докоряє непослідовним християнам, що експлуатували своїх робітників, кажучи: «Ось затримана вами платня робітникам, що жали ваші ниви, кричить, і голосіння женців дійшло до Господа сил». Коли християнин живе непослідовно, тобто, коли його думки, відчуття чи діла не відповідають його вірі, то він дає згіршення іншим людям.

Єпископ Риму нагадав, що Ісус Христос дуже гостро перестерігає свої учнів перед згіршенням: «Хто ж спокусить одне із оцих малих, що вірують, – краще було б такому, якщо б йому повішено на шию жорновий камінь та вкинено у море (Мк. 9, 42)». На думку Вселенського Архиєрея, дуже часто люди визнають свою віру в Ісуса, але також не заперечують своєї недовіри християнам, бо бачать і наголошують на їхній непослідовності. Тому, як бачимо, непослідовність християнина робить дуже багато зла. Папа наголосив, що найпереконливішою проповіддю є добре свідчення про Ісуса Христа, є послідовне християнське життя, згідне із вірою. Своїм свідченням християнин допомагає іншій людині відкритись на дію Святого Духа. «Це є ласка, яку усі ми, вся Церква повинна просити: «Господи, вчини, щоб ми були послідовні», – мовив Святіший Отець, вказуючи, що необхідно у молитві просити Бога про послідовне життя, бо воно є даром Небесного Отця.

А коли ми через нашу слабкість провинаємося, то слід просити пробачення. Усі ми грішні, але всі можемо перепросити Господа Бога, а Він ніколи не втомлюється нам прощати. Слід мати покору попросити пробачення: «Господи, я був непослідовним у цьому. Пробач!» Після чого далі прямувати вперед з християнською послідовністю, даючи свідчення про Ісуса.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va