Папа Франциск очолить чування своєї дієцезії з нагоди П’ятидесятниці
  • Птн, 07/06/2019 - 16:24

 По завершенні Євхаристійної молитви на площі Святого Петра, вірні вирушать з нічним паломництвом до санктуарію «Божественної любові», щоб подякувати Богородиці за порятунок Риму під час другої світової війни.

«Важливим моментом спільності й духовності», черговим «етапом» на душпастирському шляху дієцезії, започаткованому Святішим Отцем на початку травня під час дієцезальної асамблеї, кардинал Анджело Де Донатіс, Вікарій Папи для Римської дієцезії, назвав чування, яке у надвечір’я П’ятидесятниці, відбудеться на площі Святого Петра у Ватикані.

Ввечері, в суботу, 8 червня 2019 р., Єпископ Риму, очолить о 18-й годині Святу Месу навечір’я П’ятидесятниці, на яку зберуться вірні Римської дієцезії. Ця літургія стане молитовним продовженням зустрічі, яку Папа Франциск провів зі своєю дієцезією 9 травня в катедральному соборі – базиліці святого Івана на Латерані, під час якої запропонував певні кроки для подальшого душпастирського шляху.
«Ми повинні перекласти напрямні, дані нашим єпископом, у конкретні жести та душпастирсткі рішення, що допоможуть нам здійснити цей черговий етап, який розпочинається тепер і триватиме протягом наступного душпастирського року», – читаємо в листі, якого кардинал-вікарій скерував до вірних, заохочуючи дякувати Богові за чергову можливість зустрітися з Єпископом Риму.

З вдячністю до Богородиці

Євхаристійна молитва з Папою – це лише початок молитовного чування. Після закінчення Святої Меси, з площі Святого Петра вирушить процесійна хода з іконою Богородиці Божественної Любові до площі Порта Капена. Згадана площа є місцем, з якого розпочинаються традиційні римські піші нічні прощі до санктуарію Божественної Любові. Тож усі охочі матимуть змогу приєднатися до 15-кіломентрової прощі, традиція проведення якої сягає ХІХ століття. Вирушаючи опівночі в суботу, пройшовши біля 15-ти кілометрів, вірні на світанку прибувають до храму. Чимало паломників долають цей шлях босоніж, а останній етап – навколішки.

Це буде також нагода подякувати Пресвятій Богородиці за порятунок, отриманий 75 років тому. Саме наприкінці весни 1944 року вирішувалася доля Риму, на той час окупованого нацистами, до якого підступали війська союзників, що висадилися на півдні Італії.

З наближенням фронту, ікону із санктуарію, що в південному передмісті Вічного Міста, було перенесено до Риму. Коли почались бомбардування та запеклі бої в передмістях, Папа Пій ХІІ закликав молитись за порятунок протягом восьми днів, які збіглися з октавою приготування до П’ятидесятниці, що є престольним святом санктуарію. На дев’ятий день був організований процесійний похід з іконою, який пройшов усім містом, а тоді вірні разом зі своїм єпископом склали приречення, прохаючи про порятунок. Молитви були вислухані: того ж вечора, коли мав початися штурм, німецькі війська несподівано відступили й доля Вічного Міста вирішилась без пролиття крові.