Папа Франциск оголосив перелік нових кардиналів
  • Пон, 13/01/2014 - 12:49

У неділю, 12 січня 2013 р., під час проказування молитви «Ангел Господній», Святіший Отець Франциск оприлюднив імена майбутніх кардиналів. Він сказав: «Як вже було раніше повідомлено, 22 лютого цього року, у свято катедри святого Петра, я з радістю очолю консисторію, під час якої призначу 16 нових кардиналів, які, походячи із 12 країн з різних частин світу, представляють глибокий зв’язок між Церквою Риму та іншими Церквами, розпорошеними у світі». Папа пригадав, що наступного дня, тобто, 23 лютого, він відслужить з новими кардиналами Євхаристійне богослуження, а в днях 20 і 21 лютого з усіма кардиналами проведе консисторію, присвячену темі родини.

У переліку, який озвучив Папа Франциск, четверо ієрархів служать у Римській Курії. Це Державний Секретар архиєпископ П’єтро Паролін, Генеральний Секретар Синоду Єпископів архиєпископ Лоренцо Балдіссері, Префект Конгрегації Віровчення архиєпископ Герхард Мюллер та Префект Конгрегації у справах духовенства архиєпископ Беніяміно Стелла.

Інші 12 кандидатів очолюють архидієцезії в різних країнах світу. Це 2 ієрархи з Європи, 3 – з Південної Америки, 3 – з Північної та Центральної Америк, 2 – з Африки та 2 – з Азії.

Святіший Отець також піднесе до кардинальської гідності трьох вислужених архиєпископів, «які відзначилися вірним служінням Апостольській Столиці та Церкві». Маючи вже понад 80 років, вони не увійдуть до складу колегії виборців, які під час Конклаву обирають Наступника святого Петра. Серед них – 98-річний архиєпископ Лоріс Каповілла, який був секретарем блаженного Папи Івана ХХІІІ.

Папа закликав молитися за нових кардиналів, щоб вони, наслідуючи Господа Ісуса Доброго Пастиря, «змогли якомога дієвіше допомагати Єпископові Риму в його служінні Вселенській Церкві».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va