Папа Франциск: перші враження
  • Чтв, 14/03/2013 - 18:18

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, поділився своїми враженнями з нагоди вибору нового Вселенського Архиєрея. На його переконання, уже перший вихід до люду Божого, зібраного на площі Святого Петра, показав певні характерні прикмети нового Папи Римського, які дають велику надію для всієї Церкви.

«Передусім, Папа Франциск − це людина молитви. Він сам молиться і вчить молитися свою паству. Характерно, що впродовж тих кількох хвилин свого першого публічного виступу Святіший Отець аж тричі запрошував присутніх до молитви і сам молився разом з ними», − сказав владика Богдан.

Спершу Папа запропонував помолитися за свого попередника – Венедикта XVI. За словами єпископа, це жест вдячності.

Відтак Єпмскоп Рима закликав молитися одні за одних і за весь світ. На закінчення перед своїм першим благословенням «Urbi et Orbi» (Місту і світі) Папа Франциск знову попросив присутніх про молитву – цього разу за нього самого, «щоб Господь благословив його». «Це дуже характерно і радісно, бо показує постать Папи-містика, людини, скерованої своїм єством до духовних висот спілкування з Богом. Цього дуже потребує нинішній світ, спраглий автентичної духовності», – пояснив Секретар Синоду.

Друге, що, правдоподібно, на переконання владики Богдана, буде характерним для цього понтифікату, це ставлення до вбогих: «І своєю попередньою діяльністю у різних ділянках церковного служіння, і обраним ім’ям, він показав, що маємо перед собою Папу, який вміє схилитися над убогою людиною».

Владика Богдан пояснив, що Венедикт XVI розпочав своє служіння від програмної енцикліки «Бог є любов», в якій пригадав незамінність діл милосердя, любові ближнього (карітас) як виразу внутрішньої природи Церкви. Натомість закінчив свій понтифікат документом «Служіння любові», в якому показав, як практично повинно виглядати це служіння ближньому на рівні всієї Церкви і окремої парафіяльної спільноти. Тепер, на переконання владики, Папа Франциск «буде продовжувати будувати на цьому доктринальному фундаменті, закладеному його попередником».

«Обидва ці елементи – молитва та увага до знедолених і вбогих − створили в мене враження євангельської автентичності та свіжості віяння Святого Духа, який прагне постійно оновлювати Христову Церкву», – резюмував Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ