Папа Франциск: Петрове служіння – це утверджувати у вірі, любові та єдності
  • Суб, 29/06/2013 - 12:29

У проповіді під час урочистої Служби Божої з нагоди празника Святих Верховних Апостолів Петра і Павла, небесних Покровителів Риму, в суботу 29 червня 2013 р., Вселенський Архиєрей Франциск наголосив, що цей празник ще радісніший задля присутності єпископів з усього світу. Це велике духовне багатство дозволяє у певний спосіб пережити подію П’ятидесятниці, адже сьогодні так, як і тоді, віра Церкви говорить усіма мовами і прагне об’єднати в одну сім’ю всі народи.

Папа Франциск щиро та вдячно привітав делегацію православного Константинопольського Патріархату та подякував лютеранському хорові з храму святого Томи з німецького міста Лейпцига, що становить ще один знак екуменічної присутності

Святіший Отець зосередився на трьох аспектах Петрового служіння, керуючись словом «утверджувати». Що покликаний утверджувати Єпископ Риму?

Перш усього, покликаний до утвердження у вірі. Свята Євангелія говорить про визнання святого Петра: «Ти – Христос, Бога живого син» (Мт 16,16). Це визнання не випливає від нього самого, а від небесного Отця. І саме задля цього визнання Ісус каже: «Ти – Петро (скеля), і на цій скелі збудую мою Церкву» (Мт 16, 18). Роль, служіння Святого Петра, ґрунтуються на визнанні віри в Христа, Сина Бога живого. «Віра в Христа – це світло нашого християнського життя й служіння в Церкві», – наголосив Папа.

Другим аспектом є утвердження в любові. Єпископ Риму, звертаючись до слів Святого Павла в Посланні до Тимотея: «Я боровся доброю борнею, скінчив біг – віру зберіг» (ІІ Тим 4,7), вказує що не йдеться про людську боротьбу, яка, на жаль, ще й досі закривавлює світ, а про боротьбу мучеництва. Святий Павло мав єдину зброю – Христову благовість, він віддав усе своє життя за Христа та за ближніх. Єпископ Риму покликаний жити і утверджувати цю любов до Христа та до всіх людей без різниць, обмежень та бар’єрів.

Третім аспектом, на якому зосередився Папа Франциск, є утвердження в єдності. Він підкреслив, що паллій, який перед богослуженням був вручений архиєпископам-митрополитам, є символом єдності з наступником Святого Петра, є знаком сопричастя, що є основою всього життя Церкви. Сопричастя Церкви не означає однорідності. «У Церкві різноманітність є великим багатством, завжди гармонійно зливаючись з єдністю, як велика мозаїка, всі фрагменти якої поєднуються, створюючи один великий Божий задум. Це повинно спонукувати до постійного подолання кожного конфлікту, який наносить рани на тіло Церкви. Об’єднані у відмінності: не існує іншої католицької дороги до єдності. В цьому полягає католицький дух, християнський дух: єднатись у відмінності. Це Христовий шлях! Паллій, що є знаком єдності з Єпископом Риму, із Вселенською Церквою, з Синодом Єпископів, зобов’язує кожного з вас бути знаряддям цього сопричастя», – сказав Вселенський Архиєрей до архиєпископів-митрополитів, які отримали паллій.

Опівдні Папа Франциск проказав разом з десятками тисяч паломників, що заповнили площу перед базилікою Святого Петра у Ватикані, молитву «Ангел Господній», присвятивши своє слово празникові Святих Верховних Апостолів Петра й Павла та окремо привітавши делегацію православного Константинопольського Патріархату. Разом із присутніми Святіший Отець проказав "Богородице Діво" за Вселенського Патріарха Вартоломея І та за Константинопольський Патріархат. Папа закликав помолитись також і за архиєпископів-митрополитів з різних частин світу, які отримали паллій – символ сопричастя та єдності.

Текст із сайту Радіо Ватикану