Папа Франциск: питання про роль жінки в суспільстві й Церкві близьке моєму серцю
  • Суб, 12/10/2013 - 22:58

Роль жінки і материнства були в центрі промови Святішого Отця до учасників семінару, організованого у Ватикані з нагоди двадцять п'ятої річниці Апостольського листа бл. Івана Павла II "Mulieris dignitatem" − "історичного документу, першого в Папському навчанні, повністю присвяченого темі жінки". 12 жовтня 2013р., звертаючись до присутніх у Клементійському Залі Апостольського палацу, Франциск висловив свою вдячність за увагу до цієї теми. Учасники ватиканського семінару головним чином роздумували над фрагментом Апостольського листа, в якому мова йде про те, що Бог особливим чином довірив людство жінці. "Мені здається очевидним, що мій Попередник мав на увазі материнство", − сказав Папа. "Багато речей можуть змінюватися і змінилися в культурній та соціальній еволюції, але фактом залишається те, що жінка зачинає, носить в утробі й народжує дітей чоловіка. Це не тільки біологічна даність, але вона несе за собою багатство наслідків, як для самої жінки, способу її існування, так і для її стосунків, способу ставлення до людського життя і життя взагалі. Закликаючи жінку до материнства, Бог особливим чином довірив їй людину", − сказав Франциск.

Однак існують дві протилежні крайності, що принижують жінку та її покликання. Перша − це прагнення обмежувати материнство тільки соціальною роллю, завданням, яке хоча і є видатним, але не розкриває всього потенціалу жінок, «не оцінює його цілком у побудові суспільства". За словами  Папи, це стосується як суспільної сфери, так і церковної.

Іншою небезпекою, на думку Папи, є емансипація − прагнення жінки займати місце чоловіка, і заради цього відкидати жіночість та цінні риси, які її характеризують. "І тут я хочу підкреслити, що жінка має особливу чутливість до "Божих справ", насамперед допомагаючи нам у розумінні милосердя, ніжності й любові, яку Бог має до нас", − сказав Папа.

Франциск зазначив, що Апостольський лист "Mulieris dignitatem" закликає до глибокого роздуму на цю тему. За його словами, Церкві важливо запитати себе: яке місце в ній займає жінка? Чи вона може бути оцінена ще більше? "Ця реальність близька моєму серцю і тому я хотів би зустрітися з вами і благословити вашу працю", − сказав Святіший Отець.
За матеріалами http://be.radiovaticana.va/