Папа Франциск побажав примирення венесуельському народові
  • Птн, 11/04/2014 - 20:35

Насильство ніколи не веде до миру. На цьому наголосив Папа Франциск у своєму посланні до народу Венесуели, заохочуючи до прощення та милосердя. Це послання зачитав Апостольський Нунцій під час відкриття першої зустрічі з метою примирення в країні, після того, як за два місяці жорстоких протистоянь, загинуло приблизно 40 людей. Апостольську Столицю запрошено взяти участь у переговорах, які розпочалися між президентом та опозицією.

«Насильство ніколи не принесе миру і добробуту країні, тому що воно завжди і лише породжує нове насильство», – написав Святіший Отець, зазначаючи, що завдяки діалогові, навпаки, можна «наново відкрити спільну основу», яка допровадить до подолання конфлікту та протистоянь.

Подякувавши за запрошення, скероване до Святого Престолу, взяти участь у процесі діалогу та примирення, звертаючись до учасників переговорів, Папа додає: «Кожного з вас прагну, передовсім, запевнити у своїх молитвах за те, щоб зустріч та процес, який ви розпочинаєте, принесли бажані плоди національного примирення».

Святіший Отець висловив співчуття постраждалим внаслідок сутичок та їхнім родинам. Він зазначив, що шляхом до будування спільного добра є визнання та пошана до відмінностей, які існують між сторонами. «Всі ви, у дійсності, поділяєте любов до своєї країни і народу, як також глибоку стурбованість, пов’язану з економічною кризою, насильством і злочинністю. Вам усім на серці лежить майбутнє ваших дітей та прагнення миру, яким відзначають венесуельці. Спільною є ваша віра в Бога та прагнення захищати гідність людської особи», – додає Глава Католицької Церкви, підкреслюючи, що все це спонукає до діалогу, в основі якого повинна бути культура зустрічі.

Папа заохотив сторони переговорів не зупинятися на «конфліктній кон’юнктурі», але відкритися один на одного, оскільки «у центрі кожного щирого діалогу є, насамперед, визнання та пошана до іншого», а від ненависті та бажання помсти може звільнити, перш усього, «героїзм прощення та милосердя». Цей шлях є «довгим і важким», але лише він «може привести до миру і справедливості».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va