Папа Франциск: Подолати спокусу фальшивого «здорового глузду»
  • Суб, 20/04/2013 - 20:31

Літеплі християни – це ті, які хотіли би будувати Церкву згідно зі своїми мірками, але така Церква не є Ісусовою Церквою. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім Святої Марти», яку він відслужив 20 квітня 2013 р. вранці.

У Діяннях Апостолів читаємо, що після переслідування в первісній християнській громаді настав період миру, під час якого вона зміцнювалася, та ходила і зростала в богобоязні та утішенні Святого Духа. За словами Святішого Отця, саме такою є атмосфера, в якій живе Церква, покликана ходити бездоганно в Божій присутності: «Йти вперед в богобоязливості, у цьому, певною мірою, й полягає суть адорації, Божої присутності. Церква чинить саме так, і коли ми перебуваємо в Божій присутності, ми не чинимо поганих речей, не приймаємо поганих рішень. Ми – перед Богом. Це діється також з почуттям радості і щастя – в цьому полягає утішення Святого Духа, тобто, дар, який Господь нам дав – це утішення – яке допомагає нам йти вперед».

Прочитаний євангельський уривок розповідав про те, як деякі учні, назвавши твердою мову Ісуса, нарікали, обурювалися та відійшли від Учителя. За словами Папи Франциска, кожному з нас загрожує цей шлях, і ми, іноді, відступаємо назад, які ті учні, що здалеку подивляли Ісуса, але не хотіли занадто близько підходити, «тому що говорить дещо дивні речі...». Такі християни, – зауважив Святіший Отець, назвавши їх християнами-супутниками – «не зміцнюються в Церкві, не ходять в Божій присутності, не мають утішення Святого Духа, не спричиняються до зростання Церкви». Саме таких книга Одкровення називає «літеплими». Вони ходять не в Божій присутності, в з почуттям «власного здорового глузду... світської розсудливості».

Але у світі є багато християн, які в «ці хвилини дають свідчення імені Ісуса, аж до мучеництва». «Їм, – сказав Папа, – досконало відоме те, що говорить святий Петро, коли Господь запитує його: “Також і ви хочете відійти, бути ‘християнами-супутниками’?” Петро відповів: “Господи, до кого підемо? В Тебе слова життя вічного”. Таким чином, велика група стала меншою, але складається з тих, які досконало знають, що не можуть перейти на інший бік, тому що лише Він, Господь, має слова вічного життя».

У цьому контексті Святіший Отець закликав: «Молімося за Церкву, щоб вона й надалі зростала, зміцнювалася, ходила в богобоязливості, зазнаючи утішення Святого Духа. Щоб Господь визволив нас від отого “здорового глузду” в лапках, від спокуси нарікати на Ісуса, мовляв Він надто вимогливий, та від спокуси знеохочуватися».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va