Папа Франциск пом’якшив покарання священика, засудженого у справі «Ватілікс2»
  • Срд, 21/12/2016 - 14:02

Ввечері, у вівторок, 20 грудня 2016 р., Ватиканський прес-центр поширив повідомлення про те, що беручи до уваги той факт, що о. Анхель Лусіо Вальєхо Бальда, засуджений 7 липня 2016 р. до півторарічного тюремного ув’язнення за те, що збирав та передавав журналістам конфіденційні документи, відбув понад половину терміну ув’язнення, Святіший Отець Франциск надав йому ласку звільнення під умовою.

Мова йде про пом’якшення покарання, що дає засудженому змогу вийти на свободу, в той час як саме покарання залишається дійним. Ввечері того дня священик залишив в’язничну камеру, та втративши обов’язки, пов’язані з працею в Апостольській Столиці, повертається у юрисдикцію єпископа, що очолює дієцезію, до якої він належить.

Пригадаємо, що мова йде про процес у справі незаконного отримання та розповсюдження конфіденційних документів, який розпочався після того, як 2015 року побачили світ книги італійських журналістів Нуцці і Фаттіпальді, присвячені ватиканським фінансам. Значна частина оприлюдненої інформації походить з архіву Референтної Комісії щодо вивчення та організації економічно-адміністративних структур Святого Престолу, яку Папа скликав 18 липня 2013 року та розформував після завершення дорученої роботи. Отець Вальєхо Бальда був Секретарем цієї Комісії.