Папа Франциск: поширення Євангелія забезпечується не кількістю ресурсів, а проводом Святого Духа
  • Нед, 07/07/2013 - 13:49

Радість, хрест та молитва – ці три орієнтири християнської місії в світі у світлі прочитаних біблійних уривків запропонував Папа Франциск, проповідуючи у неділю, 7 липня 2013 р., під час Євхаристійного богослуження в базиліці Святого Петра для семінаристів, новиків, новичок та тих, хто став на шлях розпізнавання покликання, і які прибули до Риму на прощу з нагоди Року віри. Звертаючись до юнаків і дівчат, що роблять перші кроки до життя, посвяченого Богові, проповідник зазначив, що вони представляють «молодість Церкви». «Якщо Церква є Христовою Обручницею, – сказав Святіший Отець, – ви, у певному значенні, представляєте момент заручин, весну покликання, пору відкриття, перевірки, формування».

Папа зазначив, що Боже слово цього дня говорить про місію, яка зроджується з Божого покликання, та про те, яким повинен бути «стиль посланого». Першим елементом є радість утішення. Пророк Ісая, промовляючи до мешканців Єрусалиму, що пережили заслання, закликає до радості, тому що Господь виллє на Святе Місто «водопад» Своєї розради. «Кожен християнин, передовсім ми, – сказав проповідник, – покликані нести цю благовість надії, яка дарує спокій та радість: Божу втіху, Його лагідність до усіх. Але ми можемо бути її носіями, якщо самі зазнаємо радості бути утішеними Богом, любленими Ним. Це дуже важливо, щоб наша місія була плідною: відчувати Божу втіху та передавати її».

Наступним орієнтиром для місії є Христовий хрест. У листі святого Павла до Галатів читаємо: «Мене ж не доведи, Боже, чимсь хвалитися, як тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа». Під час свого служіння Апостол Народів зазнав страждань, слабості, поразок, але також радості та утішення. У цьому, за словами Святішого Отця, й полягає участь в Христовому пасхальному таїнстві. «В час темряви і випробування вже є присутнім та діючим світанок світла та спасіння», – сказав він, додаючи: «Якщо перебуватимемо у цьому таїнстві, то будемо захищені як від світського та тріумфалістського бачення місії, так і від знеохочення, що може зродитися перед обличчям випробувань та невдач». А запорукою успіху є Ісусів хрест, «логіка якого полягає в тому, щоб виходити із замкненості в собі, посвячуючись іншими, тобто, логіка любові».

У євангельському читанні прозвучав заклик молитися до господаря жнив, щоб «послав робітників на свої жнива». В цьому бачимо третій орієнтир, яким є молитва. «Робітники на жнива не обираються шляхом рекламних кампаній чи закликами до служіння великодушності, але “обираються” та “посилаються” Богом», – наголосив Папа, пояснюючи, що саме тому важливою є молитва, бо «Церква належить не нам, але Богові». І якщо апостол є «плодом молитви», то в ній знаходитиме наснаги для своєї діяльності. І, навпаки, місія не є плідною, гасне, коли переривається зв’язок з її джерелом – з Господом Богом. Напередодні кожної важливої події Ісус молився. Він посилає своїх учнів «без калитки і без торби», бо «поширення Євангелія забезпечується не кількістю осіб, не престижем інституції, не кількістю наявних ресурсів. Важливим є те, щоб бути пронизаними Христовою любов’ю, піддатися проводові Святого Духа, прищепити своє життя до дерева життя, яким є хрест Господній», – наголосив Святіший Отець.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va