Папа Франциск: Праця є фундаментальним елементом гідності людини
  • Срд, 01/05/2013 - 14:17

«Дорогі брати й сестри, сьогодні, першого травня, вшановуємо святого Йосифа Робітника та розпочинаємо місяць, традиційно присвячений Богоматері. Під час цієї нашої зустрічі хочу зупинитися на цих двох постатях, дуже важливих в житті Ісуса, Церкви та в нашому житті», – сказав Папа Франциск на початку загальної аудієнції, яка у середу, 1 травня 2013 р., знову зібрала переповнену площу Святого Петра тих, хто прийшов послухати Вселенського Архиєрея та отримати його благословення. Під час катехизи Святіший Отець вказав на два аспекти: гідність праці та споглядання Ісуса.

 

Євангелія, написана святим Матеєм, розповідає про те, як одного разу Ісус прийшов на свою батьківщину, а мешканці Назарету були вражені Його мудрістю, так що запитували: «Звідки це в Нього. Чи не є Він сином теслі?» «Ісус увійшов у нашу історію, прийшов посеред нас, народжуючись від Марії діянням Бога, але також в присутності святого Йосифа, законного батька, який Його охороняв на навчив своєї праці», – сказав Папа, зазначивши, що зростаючи в Пресвятій Родині, Божий Син розділяв з батьками труднощі щоденного життя.

 

«Це, – вів далі Святіший Отець, – пригадує нам про гідність та важливість праці». Книга Буття розповідає, що Бог, створивши людину, дав їй завдання наповняти та підчиняти землю, «що не означає надуживати нею, але обробляти її та оберігати». Праця є «частиною Божого задуму любові», завдяки ній «ми беремо участь в ділі створення». Праця є також «фундаментальним елементом гідності людини», бо «вчиняє нас подібними до Бога». «На цьому місці, – сказав Папа, – думаю про труднощі, яких сьогодні в різних країнах зазнає світ праці та підприємництва; думаю про тих, і не лише молодь, хто є безробітним, дуже часто з приводу економістського бачення суспільства, що шукає егоїстичного прибутку, поза критеріями соціальної справедливості».

 

У цьому контексті Вселенський Архиєрей звернувся із закликом до всіх, на кому лежить відповідальність за громадську сферу, докладати зусилля для того, щоб дати новий імпульс зайнятості, що означає «дбати про гідність людини». «Але передовсім, – додав він, – хочу сказати: не втрачайте надії. Також і святий Йосиф переживав трудні моменти, але ніколи не втрачав віри та зумів їх подолати, впевнений у тому, що Бог нас не залишає». Окремі слова Святіший Отець присвятив молоді: «Прикладайтесь до своїх щоденних обов’язках, до навчання, дружби, допомоги іншим; ваше майбутнє залежить також від того, як ви зумієте прожити оті цінні роки життя. Не бійтеся трудів, жертви та не дивіться в майбутнє зі страхом; підтримуйте живою надію: на горизонті завжди існує промінь світла».

 

Папа не оминув увагою і негативного аспекту праці, коли праця вчиняє людину своїм рабом, а також рабської праці, коли людина служить праці, в той час, як праця повинна служити людині, надаючи їй гідність. «Закликаю братів і сестер у вірі та всіх людей доброї волі, – сказав він, – до рішучих дій проти торгівлі людьми, яка вміщає також і рабську працю».

 

Щодо другого аспекту сьогоднішньої катехизи, то Святіший Отець відзначив, що в тиші щоденної праці святі Йосиф і Марія мали спільний центр уваги – Ісуса. Євангелист Лука двічі підкреслює поведінку Богородиці, яка «зберігала ці речі, роздумуючи над ними у своєму серці». «Щоб слухати Господа Бога, – зауважив Папа Франциск, – слід навчитися споглядати Його, відчувати Його постійну присутність у своєму житті, потрібно зупинятися на розмову з Ним, відводити для Нього простір через молитву».

 

В контексті початку Марійського місяця Святіший Отець пригадав про важливість молитви на вервиці, яка «нас провадить до споглядання таїнств Ісуса, тобто, до призадуми над головними подіями Його життя, щоби, як і для Марії і Йосифа, Він став центром також і наших думок, нашої уваги та дій». «Було би прекрасним, – додав він, – якщо б, передовсім під час цього місяця травня, спільно проказувалася в сім’ї, з друзями чи на парафії, молитва на вервиці, чи якась інша молитва до Ісуса і Пречистої Діви Марії! Спільна молитва є цінною нагодою, щоб вчинити міцнішим родинне життя та дружбу!»

 

«Дорогі брати й сестри, – сказав на завершення Папа Франциск, – просімо у святого Йосифа та в Пречистої Діви Марії, щоб навчили нас бути вірними своїм щоденним обов’язкам, жити вірою у своїх щоденних вчинках, а також давати якомога більше місця для Бога в нашому житті, зупинятися, щоб споглядати Його обличчя».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va