Папа Франциск прибув до Стамбулу
  • Суб, 29/11/2014 - 17:25

Стамбул – це другий етап Апостольської подорожі Папи Франциска до Туреччини, яка закінчиться у неділю 30 листопада.

Вранці, 29 листопада, з Анкари Святіший Отець відлетів до Стамбула, де відвідав музей Собору Святої Софії та мечеть Султана Ахмета. Пополудні в католицькому катедральному соборі Святого Духа Папа очолить Святу Месу, після чого візьме участь в екуменічній молитві в патріаршому храмі святого Юрія та матиме приватну зустріч з Патріархом Вартоломеєм І у його резиденції. Місцем перебування Святішого Отця у Стамбулі є Папське Представництво.

Першим етапом візиту до Стамбулу були відвідини мечеті султана Ахмеда.
На початку ХVІІ султан Ахмед І наказав побудувати мечеть, яка б не поступалась своєю величчю храмам візантійських імператорів. Її офіційною назвою є мечеть султана Ахмеда, проте її називають «голубою мечеттю», бо інтер’єр святині оздоблений голубою мозаїкою.

Під час відвідин Папу супроводив муфтій, з яким Вселенський Архиєрей обмінявся подарунками. В мечеті Папа Франциск зосередився в глибокій приватній молитві.

Після відвідин мечеті Святіший Отець прибув до колишнього собору Святої Софії, де тепер розташований історичний музей.

Базиліка «Божої Премудрості», а саме це значення у грецькій мові має «Свята Софія», була споруджена імператором Костянтином 360 року і після руйнувань, спричинених пожежами, була перебудована імператором Юстиніаном у VI сторіччі. Коли Константинополь здобули османці, султан Магомет ІІ наказав переробити християнську святиню на мечеть. Від 1935 року, згідно з бажанням першого президента Ататюрка, Свята Софія стала музеєм.

Біля так званих «Імператорських дверей» Святішого Отця зустрів директор музею, який провів огляд музею, після чого Вселенський Архиєрей підписався в Золотій Книзі почесних гостей.