Папа Франциск привітав Бенедикта XVI з нагоди дня народження
  • Суб, 16/04/2016 - 15:49

«Святіший Отець Франциск, разом з усіма, хто його супроводжує під час візиту на Лесбос – супровід і журналісти – надсилають вислуженому Папі Бенедиктові XVI якнайщиріші сердечні побажання з нагоди його 89-річчя, молячись до Господа Бога, аби Він надалі благословив його цінне служіння близькості та молитви за всю Церкву», – таке привітання було надіслано з борту літака під час перельоту до Греції.

Приєднуючись до цих побажань і молитов, пригадаємо, що Йозеф Ратцінґер народився у Велику Суботу, 16 квітня 1927 р., в маленькому баварському містечку Марктл-ам-Інн у родині офіцера поліції. Після семінарійного вишколу, 29 червня 1951 року, мюнхенський кардинал Фаульхабер уділив молодому Ратцінґеру священиче рукоположення.

Блискуче захистивши докторську дисертацію і виявивши визначні наукові здібності, з 1959 року о. Йозеф Ратцінґер розпочав викладацьку діяльність на кафедрі теології Боннського університету, а з 1966 року став головним експертом з питань догматичної теології в Тюбінгенському університеті. Брав участь у ІІ Ватиканському соборі як радник-теолог кардинала Йозефа Фринґуса. У 1972 році, на противагу антиклерикальним журналам і газетам, що заполонили Європу, професор Ратцінґер, разом з іншими видатними теологами свого часу, заснував богословський журнал Communio.

У березні 1977 року був висвячений на архиєпископа Мюнхена та Фрайзінґа; а у червні того ж року Папа Павло VI підніс його до кардинальської гідності. У 1981 році Папа Іван Павло ІІ призначив кардинала Ратцінґера префектом Конґреґації Віровчення, яку він очолював до моменту його обрання на Петровий Престол 19 квітня 2005 року, після якого він обрав ім’я Бенедикт XVI. Через 8 років, 11 лютого 2013 року, він оголосив про зречення з уряду, яке вступило у дію 28 лютого.