Папа Франциск привітав делегацію Константинопольського патріархату
  • Нед, 29/06/2014 - 00:22

«Празник Святих покровителів Римської Церкви, Апостолів Петра й Павла, знову дає мені радість зустрітися з делегацією Константинопольської Церкви-сестри» – цими словами розпочав своє слово Папа Франциск, приймаючи у суботу, 28 червня 2014 р., делегацію Константинопольського патріархату, яка прибула до Ватикану на празник святих Петра і Павла. Цього року її очолює митрополит Пергамський Йоанніс Зізіулас, Співголова Спільної міжнародної комісії в справі богословського діалогу між католиками й православними. Пригадаємо, що у свою чергу ватиканська делегація також щороку бере участь в святкуваннях у Стамбулі пам’яті святого Апостола Андрія, покровителя Константинопольського патріархату.

Папа висловив також подяку Його Святості Патріархові Вартоломеєві І та Священному Синодові за те, що вислали делегацію до Риму, щоб розділити радість празника Верховних Апостолів з місцевою Церквою. Він пригадав також і про свою нещодавню історичну зустріч з Вартоломеєм І, яка залишила у його пам’яті та серці дуже приємні спогади. Під час паломництва до Святої Землі Святіший Отець та Патріарх Вартоломей І мали можливість наново пережити хвилюючий момент братніх обіймів, які мали місце 50 років тому між їхніми попередниками, Папою Павлом VI та Патріархом Атенагорасом І. Вселенський Архиєрей Франциск наголосив, що він вважає великим Божим даром те, що мав нагоду разом із Константинопольським Патріархом відвідати святі місця християнської віри та з’єднатись у молитві на Господньому гробі. Подібні емоції наповнили серце Папи Франциска й тоді, коли він разом із президентами Ізраїлю та Палестини на гробі Верховного Апостола Петра у Ватикані молився за мир у Святій Землі. «Господь подарував нам ці можливості братніх зустрічей, під час яких ми мали нагоду виявити один одному любов у Христі, яка нас єднає, та відновити спільне бажання далі разом прямувати шляхом до повної єдності», – мовив Вселенський Архиєрей.

Далі Папа зосередив свою увагу на єдності між християнами, вказуючи на те, що вона є Божим даром, з якого Господь дає нам ласку вже від тепер черпати, кожного разу, як силою Святого Духа ми дивимося одні на одних очима віри, визнаючи те, ким ми є у відвічних Божих планах, а не те, ким ми стали через історичні наслідки наших гріхів. «Якщо, ведені Святим Духом, ми навчимося завжди дивитися одні на одних у Бозі, ще швидше будемо долати наш шлях і ще легшою буде наша співпраця у багатьох сферах щоденного життя, яка вже тепер нас щасливо об’єднує», – наголосив Святіший Отець, додавши, що цей богословський погляд живиться вірою, надією та любов’ю. Він здатний зродити справжні богословські роздуми, що є правдивою Божою наукою, беручи участь у погляді, який Бог має на Себе Самого і на нас. На переконання Папи ці роздуми зможуть наблизити нас на шляху до повної єдності, навіть тоді, коли наша дорога починатиметься від різних перспектив.

Святіший Отець побажав, щоб праця Спільної міжнародної комісії в справі богословського діалогу між католиками й православними була виразом богослов’я, «здійснюваного навколішки». Усі ми повинні сміливо та з довір’ям відкритись на Святого Духа, дозволивши Йому зробити нас учасниками Христового погляду на Церкву під час нашого спільного прямування шляхом духовного екуменізму, підсиленого мучеництвом багатьох наших братів та сестер, які сповідуючи Ісуса, здійснили екуменізм крові. А на закінчення Папа ще раз подякував Патріархові Вартоломею І та членам делегації за їхню присутність.