Папа Франциск привітав з ювілеєм івритомовних католиків Ізраїлю
  • Чтв, 27/08/2015 - 19:10

Держсекретар Святого Престолу кардинал П'єтро Паролін у спеціальному посланні від імені Святішого Отця привітав івритомовну католицьку спільноту в Ізраїлі з шістдесятиріччям створеної для них «Справи Святого Якова».

Святіший Отець передає найкращі побажання священикам, монашеству і всім вірним католикам з Вікаріату Святого Якова, що говорять на івриті. Папа Франциск «молиться про те, щоб усі ви могли оновити своє радісне свідчення Євангелія «не тільки словами, але всім життям, преображеною присутністю Бога»», цитує кардинал Паролін апостольське послання «Evangelii gaudium».

Напередодні Патріарший вікарій для івритомовних католиків латинського обряду священик Давид Нойхауз прислав Папі екземпляр свого пастирського послання з нагоди 60-річчя «Справи Святого Якова». Священик-єзуїт згадує історію заснування цієї церковної структури, відзначаючи, що «перша Церква в Єрусалимі, заснована апостолами після смерті, воскресіння і вознесіння Ісуса, була спільнотою, яка повністю належала єврейському світу. Усі апостоли були євреями, як і їхній Господь і Месія, і продовжували жити в середовищі свого народу. Багато учасників «Справи Святого Якова» мріяли про Церкву, яка відродить цю ранню юдео-християнську Церкву». О. Нойхауз перераховує основні положення статуту «Справи Святого Якова», які досі надихають його діяльність: розвивати католицькі спільноти; стверджувати серед вірних твердий християнський дух, чуйний до «таємниці Ізраїля» (Рим. 11,25), плеканий вивченням Писань і духовністю, сприйнятливою до єврейсько-християнської культури; трудитися над повною інтеграцією євреїв, що стали католиками, в Церкві, в ізраїльському суспільстві; продовжувати розвивати усвідомлення Церквою своїх єврейських коренів; боротися з усіма формами антисемітизму».

Пастирське послання предстоятеля івритомовних католиків Ізраїлю закінчується молитвою:

«Господи, сину землі цієї і цього народу,
Ти, що воскрес із мертвих, щоб дарувати нам життя,
Ти, Який є джерелом радості,
Поглиб віру нашу,
Зміцни прихильність нашу,
Даруй нам радість,
Коли ми продовжуємо бачити Тіло Твоє, Церкву,
На Землі, де ходив Ти серед народу свого.
Настанови нас у праці на об'єднання Тіла Твого, Церкви, в землі цій,
Настанови у праці на зцілення роз'єднання між Ізраїлем і народами,
Навчи являти свідчення справедливості, миру, примирення і прощення,
Являти Лице Твоє всім, кого зустрічаємо.
Про це молимо ми через заступництво Матері Твоєї і нашої,
Марії, дочки Сіону».