Папа Франциск прийняв членів Папської Ради сприяння єдності між християнами
  • Чтв, 20/11/2014 - 21:19

Хоч шлях екуменічного діалогу позначений різними труднощами, між якими – нові розбіжності в моральних та антропологічних питаннях, ми не маємо права знеохочуватися та миритися з поділами. На це звернув увагу Папа Франциск у слові, приготованому з нагоди зустрічі з учасниками Пленарної асамблеї Папської Ради сприяння єдності християн, що відбулася у «Домі святої Марти» в четвер, 20 листопада 2014 року.

У контексті 50-річчя декрету Другого Ватиканського Собору Unitatis redintegratio, та інших документів Собору про Церкву, а саме Lumen gentium та Orientalium Ecclesiarum, Святіший Отець зазначив, що протягом цих десятиліть, «на основі богословських мотивів, вкорінених у Писанні та Переданні Церкви, змінилося наставлення католиків щодо християн, приналежних до інших Церков і церковних спільнот». І ця ментальність провинна пронизувати «богословське навчання та душпастирську діяльність».

Наступник святого Петра зазначив, що згадана річниця є спонукою подякувати «за численні плоди, які були зібрані протягом півсторіччя», що вилилося у різноманітті форм співпраці з представниками інших конфесій. Але, за його словами, мусимо визнати, «що християни ще досі поділені, а розбіжності щодо нових антропологічних та етичних питань вчиняють складнішим наш шлях до єдності». Однак, не слід піддаватися розчаруванню, але довіряти Богові, а допомогою на шляху до єдності можуть стати «розвиток духовного екуменізму та цінування екуменізму крові, щоб разом прямувати вперед євангельським шляхом».

«Протягом цих місяців, зустрічаючись з багатьма християнами не католиками, чи читаючи їхні листи, я мав змогу побачити, як, не зважаючи на відкриті питання, які ще нас розділяють, існує поширене і сильне прагнення разом йти далі, молитися, пізнавати і любити Господа, співпрацювати у служінні та солідарності з найслабшими та страждаючими», – зазначив Папа, додаючи, що шукання єдності, яке й через 50 років після прийняття Unitatis redintegratio залишається серед пріоритетів Церкви, належить також і до його головних щоденних турбот. «Єдність, – ще раз пригадав Святіший Отець, – це, насамперед, Божий дар і діло Святого Духа, але всі ми покликані до співпраці, завжди і в будь-яких обставинах».