Папа Франциск прийняв делегацію Константинопольського патріархату
  • Птн, 28/06/2013 - 16:25

«У нашому світі, голодному та спраглому істини, любові, надії, миру та єдності, задля самого ж нашого свідчення, важливо, врешті, могти одноголосно звіщати добру новину Євангелія та спільно служити Божественні Таїнства нового життя у Христі!» – наголосив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 28 червня 2013 р., делегацію Константинопольського патріархату, яка прибула до Ватикану на празник святих Петра і Павла. Цього року її очолює митрополит Пергамський Йоанніс Зізіулас, Співголова Спільної міжнародної комісії в справі богословського діалогу між католиками й православними. Пригадаємо, що ватиканська делегації також щороку бере участь в святкуваннях у Стамбулі пам’яті святого Апостола Андрія, покровителя Константинопольського патріархату.

Вітаючи православних гостей, Святіший Отець зазначив, що започаткований 1969 року звичай обміну делегаціями з нагоди престольних празників є приводом радості, адже «братерська зустріч є суттєвим елементом дороги до єдності». «Шукання єдності між християнами є невідкладним завданням, від якого ми сьогодні, більше, ніж коли-небудь, не можемо звільнитися», – сказав він, цитуючи також митрополита Йоана, який сказав, «що шукання єдності – це не розкіш, а імператив».

«Ми добре знаємо, що єдність, насамперед, є Божим даром, за який ми повинні неустанно молитися, але перед кожним з нас стоїть завдання приготувати умови, обробити ґрунт серця, щоб прийняти цю надзвичайну благодать», – сказав Папа Франциск, відзначивши при цій нагоді «фундаментальний вклад», який у цю справу робить праця Міжнародної змішаної богословської комісії. «Ця комісія, – сказав він, – вже опрацювала багато спільних текстів, а тепер вивчає делікатне питання богословських та еклезіологічних взаємин між першістю та синодальністю в житті Церкви. Значущим є те, що сьогодні вдається разом у істині та любові роздумувати над цими темами, починаючи від того, що нас єднає, однак, не приховуючи й того, що ще нас розділяє».

Святіший Отець зазначив, що вірить у те, що «зусилля спільних роздумів» у відповідний час принесуть плоди, і його втішає той факт, що «католики і православні поділяють ту саму концепцію діалогу, який не шукає богословського мінімалізму для досягнення компромісу, але ґрунтується радше на поглибленні єдиної істини, яку Христос дарував Церкві, і яку ніколи не перестаємо краще пізнавати під проводом Святого Духа».

«Ось чому, – підсумував Папа, – ми не повинні боятися зустрічі та діалогу. Він не віддаляє нас від правди, а, радше, через обмін дарами, веде нас, під проводом Духа істини, до повноти істини».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va